Jak zdefiniować pieroga? Według CNN Travel, w najbardziej podstawowym znaczeniu jest to kieszeń z ciasta wypełniona pikantnym lub słodkim farszem. Według redakcji, proste dania są najlepsze, dlatego pierogi są najpopularniejszym daniem na całym świecie i mimo że różnią się od siebie, zakorzeniły się w swoich regionach jako tanie, smaczne przekąski.
CNN Travel wymieniło w sumie 35 rodzajów pierogów, prezentując różnorodność i bogactwo kulinarnych tradycji na całym świecie.
Pierogi są polskie!
Według CNN Travel pochodzące z Europy Środkowo-Wschodniej „pierogi” są najczęściej kojarzone z Polską. Wśród smaków wymienione zostały te nadziewane ziemniakami, mięsem mielonym, serem, owocami lub kiszoną kapustą. Zazwyczaj są gotowane, a następnie smażone na maśle z cebulą, to wykończenie stanowi kwintesencję dania, dodając kolejną warstwę smaku. Na liście nie zabrakło także uszek w wersji z mięsem lub grzybami, jako popularnego dodatku do barszczu w Polsce.
Obecność polskich dań na liście stanowi potwierdzenie ich roli jako popularnej i znanej potrawy w skali światowej, będącej częścią bogatej tradycji kulinarnej Europy Środkowo-Wschodniej.
Obok polskich pierogów w zestawieniu pojawiły się dobrze znane włoskie ravioli i gnocchi, słowackie bryndzové halušky, australijskie dim sum, azjatyckie pozycje, takie jak japońskie pierożki gyoza i daifuku, chińskie pierożki xiaolongbao i Sichuan spicy wonton, koreańskie kimchi mandu, ale także argentyńskie empanada.
Entuzjaści pierogów mogą odkryć wszystkie 35 smaków w artykule CNN Travel.
Nie pierwszy raz w CNN
Pierogi to nie pierwsze danie, które pojawiło w zestawieniach CNN Travel w tym roku. W lutym portal pisał o polskim podpłomyku, jako jednym z 50 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie