Wraz ze wzrostem zainteresowania dietą pudełkową pojawiły się również opinie na temat produkowanej przez branżę cateringów dietetycznych ilości plastiku. Tym samym podano w wątpliwość pozytywny wpływ rozwiązania na kwestie związane z ochroną środowiska. Marka Maczfit, która od lat odpowiada na potrzeby i życzenia klientów, a także angażuje się w liczne inicjatywy społeczne, podjęła istotne, proekologiczne działania. Lider na rynku cateringów dietetycznych poinformował, że zakład produkcyjny, w którym pracują pracownicy Maczfit, m.in. dzięki zakupieniu farmy fotowoltaicznej zasilany jest wyłącznie zieloną energią. Zdecydowano się także na zmianę tacek, w których na co dzień klienci otrzymują swoje posiłki. Nowe – wyprodukowane z przetworzonego już plastiku, w 100% nadają się do recyklingu, a tym samym mogą być przetworzone na dowolny produkt i ponownie wykorzystane.
Polecany artykuł:
Maczfit jest przede wszystkim firmą świadomą, zaangażowaną w kwestie nie tylko społeczne, ale również proekologiczne. Nieustannie poszukujemy rozwiązań mających na celu poprawę jakości świadczonych przez nas usług. Zmieniamy nawyki żywieniowe Polaków na lepsze, ale nie zapominamy również o wdrażaniu zmian wewnętrznych. Z dumą informujemy, że jesteśmy firmą wykorzystującą wyłącznie zieloną energię! – mówi Anna Chylewska, dyrektor operacyjno-wykonawcza marki Maczfit.
Kolejnym działaniem, które zrealizowała marka, jest wprowadzenie do użytku wyłącznie sztućców bambusowych. Firma zdecydowała się także na podjęcie współpracy z producentem papierowych toreb posiadającym uznany certyfikat FSC (Forest Stewardship Council). Gwarantuje on, że surowce, z których są wykonane, pochodzą ze sprawdzonych i odpowiedzialnych źródeł, co stanowi istotną wartość dodaną. Maczfit nie zapomina również o tym, jak istotna jest rola pszczół miodnych jako zapylaczy roślin, które spożywamy na co dzień. Obecnie, w dobie powszechnej chemizacji rolnictwa i zanieczyszczenia środowiska, ubywa ich w zastraszająco szybkim tempie, dlatego tak istotne jest dbanie o te owady. Firma już od kilku lat pochwalić się może posiadaniem własnych uli.
Zmiana sztućców, tacek oraz toreb, których używamy na co dzień, to nasz kolejny krok w stronę ochrony środowiska. Już teraz mogę jednak zapewnić, że pracujemy nad kolejnymi, ekologicznymi rozwiązaniami – dodaje Anna Chylewska.
Marka Maczfit, słynąca z posiłków o restauracyjnym smaku, jest pionierem innowacji w swojej branży. Firma wprowadziła na rynek m.in. mobilną aplikację do zarządzania zamówieniami oraz dietę z wyborem dań, w ramach której klienci mają do wyboru aż 25 posiłków każdego dnia. Więcej o działaniach marki na stronie www.maczfit.pl/ oraz blogu Maczfit https://www.maczfit.pl/blog/.