Skażone jajka w sklepach. GIS wydał pilny komunikat przed świętami

2025-12-17 9:40

Tuż przed świętami GIS wydał pilne ostrzeżenie dla konsumentów. Chodzi o produkt, który w okresie przedświątecznym znajduje się w koszykach zakupowych wielu Polaków. W jednej partii jajek wykryto obecność bakterii Salmonella. Ich spożycie, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Pilny komunikat GIS tuż przed świętami. Salmonella w jajkach

Jak przekazał Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność pałeczek Salmonella spp. w części badanych próbek jaj. Bakterie stwierdzono w 3 z 5 próbek treści jaj oraz w 2 z 5 próbek pobranych z powierzchni skorupek.

Komunikat dotyczy konkretnej partii świeżych jaj z chowu ściółkowego, których producentem jest BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk
  • Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 05.01.2026
  • Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka, Zakład pakowania jaj: PL-24025908

Jajka wycofano z obrotu

Jak czytamy w komunikacie, producent podjął natychmiastowe działania zmierzające do wycofania zakwestionowanej partii. Zgodnie z posiadaną przez producenta wiedzą, produkt nie znajduje się już w obrocie handlowym. Dodatkowo przeprowadzono badania właścicielskie jaj pochodzących ze wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. Obecnie trwa oczekiwanie na ich wyniki.

Spożycie jaj może prowadzić do zatrucia

GIS apeluje, aby nie spożywać produktów pochodzących z partii objętej komunikatem, ponieważ ich konsumpcja może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, może prowadzić do zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów wskazujących na zatrucie, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Nie tylko jajka. Ostrzeżenie GIS także w sprawie herbaty

To nie jedyny niepokojący komunikat wydany przez służby sanitarne. W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono również przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – antrachinonu – w herbacie czarnej liściastej. Spożycie produktu z podanej partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Komunikat dotyczy produktu Herbata Czarna Liściasta Black Leaf Tea (100 g) marki Eternal Finest Op, numer partii MT-13-LK, z datą minimalnej trwałości 11/2027. Dystrybutorem produktu jest VIVI Polska Sp. z o.o. Sp. K. Firma poinformowała swoich odbiorców o możliwym przekroczeniu norm, zleciła wstrzymanie sprzedaży tej partii herbaty, jej zabezpieczenie oraz przygotowanie do zwrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
SuperZdrowi
Święta ducha, a nie brzucha - jak zachować umiar przy świątecznym stole? SUPER ZDROWI
Źródło: Skażone jajka w sklepach. GIS wydał pilny komunikat przed świętami