Pieseł z memów jest ciężko chory. Znacie go ze zdjęć bardzo dobrze

i

Autor: Screen z Instagrama/kabosumama Najsłynniejszy "pieseł" Internetu jest ciężko chory

"Pieseł" z memów jest ciężko chory. Bardzo dobrze znacie Kabosu ze zdjęć

2022-12-30 11:23

Ten słodki pyszczek znany jest nie tylko fanom memów, ale każdemu, kto po prostu korzysta z Internetu, szczególnie social mediów. "Pieseł", a właściwie to suczka rasy shiba inu, Kabosu, ciężko zachorowała. Poinformowała o tym jej właścicielka za pośrednictwem profilu na Instagramie - jak obecnie czuje się najsłynniejszy pies Internetu?

W 2010 roku pochodząca z Japonii przedszkolanka, Atsuko Sato zamieściła na blogu zdjęcie swojego psa - suczki rasy shiba inu, Kabosu. W 2012 roku fotografie psa zaczęły pojawiać się na różnych stronach internetowych, a rok później na Reddicie powstało specjalne podforum, na którym masowo zaczęły pojawiać się memy z Kabosu, określaną jako "doge", czy też w polskiej wersji "pieseł", w roli głównej. Przedstawiają one zdjęcia suczki, otoczoną różnymi, często kolorowymi tekstami, stworzonymi przy użyciu fontu Comic Sans, wśród których często występuje słowo 'wow'. Popularność mema była tak ogromna, że był on wykorzystywany podczas kampanii wyborczych w Stanach Zjednoczonych, wprowadzono także specjalną kryptowalutkę 'Dogecoin'. Zdjęcie Kabosu do dziś stanowi prawdziwy fenomen Internetu, a popularność "pieseła" nie maleje.

"Pieseł" jest ciężko chory

Losy Kabosu śledzić można chociażby na instagramowym profilu jej właścicielki. To właśnie tam, dokładnie w Wigilię, Atsuko Sato poinformowała, że 17-letnia suczka jest ciężko chora - Kabosu zmaga się z białaczką i zapaleniem wątroby. Stan zdrowia "pieseła" odebrał mu siły i apetyt. Suczka przyjmuje obecnie antybiotyki, dzięki którym jej stan nieco się poprawił. W jednym z ostatnich postów Sato napisała, że Kabosu samodzielnie zjadła cały posiłek i wypiła miskę wody, a do tego dała radę udać się na krótki spacer. Właścicielka "pieseła" podziękowała równocześnie za wsparcie i dobre słowa, jakie płyną do niej z całego świata.

Jak powstaje mistrzowska pizza? Wojciech Madyś | Tak trzeba żyć #21 Eska Rock