Co to jest dark kitchen?
Nie zrażaj się tajemniczą nazwą. Dark kitchen to w rzeczywistości nic innego, jak prężnie pracująca kuchnia. Posiłki przygotowywane w takim miejscu dostarczane są tylko i wyłącznie na dowóz. Dlatego gastronomia w tym formacie cieszy się uznaniem gości, jednak w ich domowych zaciszach, a nie w lokalu. Dark kitchen nie przyjmują klientów w do swojej restauracji, której de facto brak, ale dowożą prosto do konsumenta.
Dark kitchen. Ma wiele zalet
Dark kitchen zyskał popularność podczas pandemii, która wpłynęła na rozwój branży delivery (posiłki na dowóz). Właściciele biznesów dark kitchen, nie muszą przejmować się kompletną załogą (czyli np. kelnerami) i przede wszystkim lokalem. Jakie jeszcze zalety, niesie zw sobą dark kitchen?
- Możliwość eksperymentowania – ghost kitchen mogą oferować kilka kuchni świata w jednym zapleczu kuchennym, dzięki temu, że nie ogranicza je miejsce.
- Elastyczność - dark kitchen mogą powstawać praktycznie w każdym miejscu. W przypadku klasycznych restauracji, zadanie jest już utrudnione, ponieważ wtedy istotna jest lokalizacja, która z kolei wpływa na ruch i zyski.
- Bycie na czasie i podążanie za trendami – prowadząc kuchnię widmo, zawsze możesz obserwować zmieniający się rynek, łatwiej możesz wprowadzać zmiany do menu i dzięki temu zawsze będziesz na bieżąco z najnowszymi trendami gastronomicznymi.
- Niższe koszty prowadzenia działalności – z oczywistych względów dark kitchen pozwala zaoszczędzić. W tym formacie gastronomicznym nie ma stołów, lady, krzeseł, baru, tak więc dzięki temu koszty są niższe.
Sami widzicie, że dark kitchen, jako forma prowadzenia działalności, zaskakuje pod każdym względem!