Popularna kanapka z panierowaną rybą Filet-O-Fish zniknęła niespodziewanie z oferty McDonald's w Polsce w marcu 2020 roku. Sieć restauracji tłumaczyła to koniecznością zamknięcia lokali z powodu restrykcji pandemicznych i zmianą sposobu serwowania dań. Wiadomo, że przygotowanie burgera z rybą wymaga więcej uwagi i czasu więc jego nieobecność była podyktowana koniecznością przystosowania się do nowych realiów. Ale pandemia się zakończyła więc słynna kanapka z rybą już może wrócić!
Filet-O-Fish w McDonald's w Polsce od 10 września 2025
McDonald's w Polsce lubi zaskakiwać. To, co wydawało się niemożliwe, właśnie staje się faktem. 10 września do menu restauracji wraca nie tylko Filet-O-Fish, ale dodatkowo kilka klasyków, a wśród nich kurczaki, sosy oraz lody.
Do McDonald's wraca:
- Big Tasty Bacon (bułka z sezamem, burger wołowy, boczek, sałata, pomidor, cebula, ser Emmentaler, sos Big Tasty),
- Filet-O-Fish (bułka pszenna, filet rybny w panierce, sos tatarski, ser cheddar),
- Chicken McBites 20 szt. (małe kawałki piersi kurczaka w złocistej panierce z dodatkiem pieprzu),
- Sos Musztardowy i Sos Blue Cheese
- Lodowe Marzenie (deser lodowy z bitą śmietaną i polewą: truskawkową, czekoladową lub karmelową).
Jaka ryba jest w Filet-O-Fish?
Jeśli ktoś ma ochotę na Filet-O-Fish, czyli burgera z delikatnym filetem rybnym, rozpływającym się w ustach serem, kremowym sosem tatarskim i ekstra puszystą bułką, powinien koniecznie wiedzieć, jaka ryba jest w środku.
Wokół Filet-O-Fish narosło wiele mitów i legend, które poddawały w wątpliwość zawartość tej kanapki. Prawda wygląda jednak tak, że w burgerze znajduje się prawdziwa ryba. Początkowo był to dorsz atlantycki, jednak jego cena szybko rosła wraz z kurczeniem się łowisk. Na terenie Niemiec i USA w Filet-O-Fish znajdziemy więc mintaja alaskańskiego. To niedroga, ale smaczna ryba, za którą przepadają Amerykanie ze względu na cenę i wartości odżywcze. Mięso jest niskotłuszczowe i bogate w kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 oraz witaminę B-12.
Dla porównania, w Australii i Nowej Zelandii znajdziemy tam morszczuka.
Polski oddział McDonald's tuż przed wycofaniem rybnego fileta z oferty informował, że do przyrządzania burgera używa czterech gatunków ryb z rodziny dorszowatych. W zależności od sezonu są to: łupacz, dorsz, mintaj lub miruna. Tak też będzie od 10 września.
Tutaj zjemy najlepsze burgery
Zobacz ranking
Dlaczego w Polsce nie było Filet-O-Fish?
Gdy pandemia minęła, sieć zapewniała, że powrót Filet-O-Fish to tylko kwestia czasu. Minęło już pięć lat, a panierowanego fileta w Polsce nadal nie było. To zaskakujące, bo tuż za zachodnią granicą w Niemczech jest nadal do kupienia i cieszy się popularnością.
Poprosiliśmy o odpowiedź centralę McDonald's w Polsce.
Decyzję o wprowadzeniu lub wycofaniu poszczególnych pozycji w menu oparte są przede wszystkim na potrzebach gości restauracji oraz naszych globalnych i lokalnych doświadczeniach. Obecnie nie planujemy powrotu wspomnianego produktu do naszej oferty
- informowało jeszcze rok temu biuro prasowe McDonald's Polska.
Nowości w McDonald's w Polsce
Na pocieszenie polski oddział McDonald's informował, że stale wsłuchuje się w potrzeby swoich klientów i dostosowuje menu do ich zmieniających się oczekiwań. Stąd pojawiły się długo wyczekiwane nowości.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów cały czas rozszerzamy nasze menu, np. wprowadzając długo wyczekiwane propozycje bezmięsne – Veggie Burger oraz Veggie McWrap
- dodaje biuro prasowe McDonald's Polska.
Najpiękniejszy McDonald's w Polsce
Zobacz zdjęcia sweterkowej restauracji
Źródło: Kiedy powróci Filet-O-Fish w McDonald's w Polsce? Jest konkretna data