Brzmi nieco kosmicznie prawda? W razie, gdyby nie każdy kojarzył, czym karczoch w ogóle jest. Jest to jeden z gatunków wieloletniej rośliny zielnej, uprawiany głównie na obszarach o ciepłym klimacie. Karczochy wykorzystywane są jako rośliny lecznicze, a preparaty z nich wytwarzane stosowane są często w celu obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Karczoch jest także warzywem, szeroko używanym w kuchni, gdzie wykorzystuje się jego część jadalną, czyli główki kwiatostanów po usunięciu zewnętrznych stwardniałych łusek okrywy. Karczochy można smażyć, piec czy gotować, wcześniej oczywiście trzeba je odpowiednio przygotować - to właśnie na tym etapie obróbki termicznej pewna mieszkanka Włoch doznała niemałego szoku!
Wybuchający karczoch!
Pewna mieszkanka miasta Varese, położonego w północnej części Włoch, zamieściła w social mediach wpis, w którym napisała, że podczas kroiła karczocha, gdy zdarzyło się coś bardzo zaskakującego! Kobieta opisuje, że w trakcie przyrządzania warzywa pojawiła się iskra, usłyszała trzask, aż w końcu karczoch pokrył się sadzą i pojawił się zapach podobny do tego, wyczuwalnego po wybuchu petardy.
Jak to możliwe, że doszło do takiej sytuacji? Kobieta postanowiła nieco bardziej zagłębić się w temat i dowiedziała się, że takowy proces, niemal zapalny, może mieć miejsce, gdy na karczochu znajdzie się obecny w nawozach azotan amonu. Ten związek chemiczny ma właściwości utleniające i rzeczywiście, przy dużej temperaturze może dojść do jego rozkładu, który jest reakcją egzotermiczną, a więc wydziela ciepło, przez co możliwe jest powstanie wybuchu. Mieszkanka Varese dodaje, że na szczęście nic złego się jej nie stało, cała sytuacja jednak mocno ją zdziwiła!