Eskarock:

tekst utworu

Cocaine - Eric Clapton

O Zespole: Eric Clapton, ur. 30 marca 1945 Ripley w Anglii – brytyjski kompozytor, wokalista, muzyk rockowy i bluesowy, wirtuoz gitary,członek wielu zespołów rockowych.

Eric Clapton rozpoczął swoją artystyczną karierę w grupie The Yardbirds. Zespół ten opuścił w 1964 roku z powodu zmiany stylu grupy na bardziej popowy. Kolejny zespół w którym próbował swoich sił to grupa Johnego Mayalla - Bluesbreakers, wkrótce stając się w niej czołowym instrumentalistą.
Eric Clapton zdecydował się jednak założyć swoją kapelę, i w 1966 opuścił zespół by założyć słynne blues rockowe trio - supergrupę Cream. I w ten oto sposób Clapton uzyskuje sławę gwiazdy międzynarodowej. Clapton był założycielem również zespołu Blind Faith, a po jego rozpadzie Derek and the Dominos. Po kolejnym rozwiązaniu grupy, muzyk zdecydował się zostać muzykiem solowym. W ciągu ponad 30-letniej solowej działalności piosenkarz nagrywa i koncertuje, stale utrzymując olbrzymią popularność. W ciągu swej długiej kariery Clapton grał muzykę rockową i jazz-rockową w stylach blues rock, rock albumowy, hard rock, pop.

Eric Clapton jest także cenionym instrumentalistą sesyjnym. Uczestniczył w nagraniach takich artystów rockowych jak: Duane Allman, The Band, The Beatles, Chuck Berry, Kate Bush, Ray Charles, Joe Cocker, Phil Collins, Rick Danko, Dr. John, Bob Dylan, Aretha Franklin, George Harrison, Elton John, B.B. King, John Lennon, Cyndi Lauper, Willie Nelson, Christine McVie, Yoko Ono, Lionel Richie, Carlos Santana, Richie Sambora, Rolling Stones, Ringo Starr, Muddy Waters, Roger Waters, The Who, Steve Winwood, Frank Zappa i inni.


Dyskografia

Główne albumy

    * 1970 – Eric Clapton
    * 1973 – Eric Clapton's Rainbow Concert [live]
    * 1974 – 461 Ocean Boulevard
    * 1975 – There's One in Every Crowd
    * 1975 – E.C. Was Here [live]
    * 1976 – No Reason to Cry
    * 1977 – Slowhand
    * 1978 – Backless
    * 1980 – Just One Night [live]
    * 1981 – Another Ticket
    * 1983 – Money and Cigarettes
    * 1984 – Too Much Monkey Business
    * 1985 – Behind the Sun
    * 1986 – August
    * 1989 – Homeboy
    * 1989 – Journeyman
    * 1991 – 24 Nights [live]
    * 1992 – Rush
    * 1992 – Unplugged [live]
    * 1993 – Stages [live]
    * 1994 – From the Cradle
    * 1997 – Live in Montreux
    * 1998 – Pilgrim
    * 2000 – Riding with the King
    * 2001 – Reptile
    * 2002 – Eric Clapton Live
    * 2002 – One More Car, One More Rider [live]
    * 2004 – Me and Mr. Johnson
    * 2004 – 461 Ocean Boulevard Deluxe Edition ([live] from 1974)
    * 2004 – She's So Respectable
    * 2005 – Back home
    * 2006 – The Road To Escondido
    * 2007 – Complete Clapton

Wybrane pozostałe albumy (EP, kompilacje, DVD/CD)

    * 1988 – Crossroads
    * 1999 – Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton
    * 1999 – In Concert: Benefit for Crossroads Centre Antigua
    * 2004 – 20th Century Masters: The Best of Eric Clapton
    * 2004 – Sessions for Robert J.
Więcej na stronie artysty: Eric Clapton

Cocaine - Eric Clapton tekst

If you wanna hang out, you've gotta take her out: Cocaine
If you wanna get down, get down on the ground: Cocaine

She's alright,
She's alright,
She's alright,
COCAINE

If you got that lose, you wanna kick them blues: Cocaine
When your day is done, and you wanna ride on Cocaine

She's alright,
She's alright,
She's alright,
COCAINE

If your day is gone, and you wanna ride on: Cocaine
Don't forget this fact: You can't get it back: Cocaine

She's alright,
She's alright,
She's alright,
COCAINE

She's alright,
She's alright,
She's alright,
COCAINE


Autor Tekstu: John J. Cale

Kompozytor: John J. Cale






czytaj całość


ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Scenic World - Beirut
  • Let Me Touch Your Button - Wyclef Jean
  • The Penalty - Beirut
  • Kultowy Penny Lane - The Beatles
    Penny Lane - The Beatles
    liczba odtworzeń: 383
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Perfect - Simple Plan
  • Summertime Rolls - Jane's Addiction
  • Poison - Alice Cooper
    Poison - Alice Cooper
    liczba odtworzeń: 426
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Anna Lee - Dream Theater
  • Lo, How a Rose E'er Blooming - Sting
  • My Name Is Human - Highly Suspect
    My Name Is Human - Highly Suspect
    liczba odtworzeń: 0
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty