Włącz radio Eska ROCK rozwiń
Eskarock:

Artysta, gwiazda, wykonawca, grupa, zespół

  • Hunting High And Low - A-HA
    Hunting High And Low - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • Summer Moved On - A-HA
    Summer Moved On - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • The Sun Always Shines On TV - A-HA
    The Sun Always Shines On TV - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • Take On Me - A-HA
    Take On Me - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • The Living Daylights - A-HA
    The Living Daylights - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
więcej utworów
A-HA


A-HA: biografia, opis, informacje

A-HA   Grupa powstała w Norwegii w 1982 roku. Jej założycielami byli: Morten Harket, Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy

W 1984 roku ukazał się singiel "Take On Me" z pierwszej płyty zatytułowanej "Hunting High and Low". Do tego utworu powstał również animowany teledysk, który w krótkim czasie stał się przebojem znanym na całym  wiecie.
1985 - ukazuje się płyta "Hunting High and Low",  z której najwiekszym powodzeniem cieszyły się utwory "The Sun Always Shines On TV", "Train Of Thoughts". W tym czasie A-HA koncertuje i umacnia swoją pozycję na listach przebojów. Zespół nagrywa kolejną płytę "Scoundrel Days", na której tez znajduje się mnóstwo hitów między innymi "The Swing Of Things", "I've Been Losing You"i "Cry Wolf". Na zakonczenie trasy koncertowej A-HA otrzymało propozycję napisania piosenki do filmu o nowych przygodach Jamesa Bonda i tak powstał utwór "The Living Daylights".

W 1989 Morten Harket żeni się ze szwedzką modelką i aktorką Camillą Malmquist.
Płyta "East Of The Sun, West Of The Moon" i "Memorial Beach" nie przyniosła już tylu hitów co poprzednie albumy, słychać tam było więcej brzmień rockowych. Przeróbka "Crying In The Rain" znalazła się na listach przebojów. Muzycy jednak postanowili odpocząć od muzyki i zawiesili działalność do 1998 roku.
Gdy zespół nie nagrywał gitarzysta Paul Waaktaay-Savoy założył drugi zespół "Savoy", z którym nagrał płytę. Morten Harket wydał swój debiutancki album, który odniósł znakomity sukces.
W 1998 roku członkowie A-HA zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia Pokojowej Nagrody Nobla gdzie zaprezentowali nową piosenkę "Summer Moved On"  i to wtedy reaktywowała się ponownie grupa A-Ha, która w niezmienionym składzie gra do dziś.
W 2002 roku zespół wyruszył w trasę koncertową i zawitał również do Warszawy.
W 2003 roku wydany został koncertowy album "How Can I Sleep with Your Voice in My Head", na którym znalazło się 14 numerów w wersji Live
Kolejna płyta "Analogue" którą promował singiel "Celice" ukazała się dwa lata później.


 Skład zespołu

    * Morten Harket    śpiew
    * Magne Furuholmen   instrumenty klawiszowe
    * Paul Waaktaar-Savoy   śpiew, gitara

Dyskografia

    * 1985 Hunting High and Low
    * 1986 Scoundrel Days
    * 1988 Stay on These Roads
    * 1990 East of the Sun, West of the Moon
    * 1991 Headlines and Deadlines
    * 1993 Memorial Beach
    * 2000 Minor Earth Major Sky
    * 2002 Lifelines
    * 2003 How Can I Sleep with Your Voice in My Head
    * 2004 THE SINGLES: 1984 - 2004
    * 2005 Analogue
    * 2009 Foot of the Mountain




czytaj całość

Inne utwory z bazy muzycznej Eskirock

  • Nowy Living On The 110 - Prophets Of Rage
    Living On The 110 - Prophets Of Rage
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Amsterdam - Nothing But Thieves
  • Nowy Run For Cover - The Killers
    Run For Cover - The Killers
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Champion - Fall Out Boy
    Champion - Fall Out Boy
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Mów Do Mnie - Snowman
    Mów Do Mnie - Snowman
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Strzał - Jamal
    Strzał - Jamal
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy All In One Night - Stereophonics
    All In One Night - Stereophonics
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Nowy Complicated - David Guetta, Dimitri Vegas, Kiiara, Like Mike
    Complicated - David Guetta, Dimitri Vegas, Kiiara, Like Mike
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Gotta Get a Grip - Mick Jagger
    Gotta Get a Grip - Mick Jagger
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy England Lost - Mick Jagger
    England Lost - Mick Jagger
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty