Eskarock:

tekst utworu

Twoje Miasto - Liroy , Grzegorz Markowski

O Zespole: Grzegorz Markowski urodził się 23 września 1953 roku w Józefowie.
Swoją karierę zaczął śpiewając w grupie Watabah. Potem był wokalistą w Studio Piosenki ZAKR. Następnie występował z Teatrem w Targówku i w grupie Victoria Singers. W 1976 roku wziął udział na festiwalu opolskim w Koncercie Debiutów. Dwa lata później wystąpił na festiwalu piosenki International Song Contest w Castlebar w Irlandii. Otrzymał tam nagrodę za interpretację utworu Little Things.

Po nagraniu motywu do serialu "07 zgłoś się" otrzymał propozycję współpracy od Zbigniewa Hołdysa, założyciela zespołu Perfect. W 1983 grupa Perfect została rozwiązana. Grzegorz Markowski występował w tym czasie razem z formacjami Hazard i Samolot. W 1987 roku wydał solową płytę „Kolorowy telewizor”. Dopiero w 1993 roku powrócił do grupy jako wokalista. Stało się to po tym, jak w 1992 Zbigniew Hołdys ostatecznie rozwiązał zespół ze sobą jako liderem.

Filmografia

* 2005 - Solidarność, Solidarność, jako Grzegorz Markowski;
* 2001 - Córa marnotrawna, jako guru;
* 1986 - Maskarada, wykonanie piosenek;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, jako wykonawca piosenki finałowej;

Udźwiękowienie filmów

* 2006 - Fałszerze - powrót Sfory, utwór: Zło;
* 2004 - RH+, utwór: Gdy pojawiłaś się;
* 2001 - Zostać miss, utwór: Miłość rośnie w nas;
* 1998 - Spona, utwory: Chyba, że mnie pocałujesz, Wymyśliłem Ciebie, Jeszcze swój egzamin zdasz;
* 1998 - Ekstradycja 3, utwór: Twoje miasto;
* 1988 - temat muzyczny do filmu W labiryncie;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, utwory: Szalik bordo, Filozofia łu bu du albo poradnik damskiego boksera, Krzyk, Ja kocham Rock;
* 1976 - 1978 - temat muzyczny do filmu 07 zgłoś się;

Dyskografia

* 1987 - Kolorowy telewizor;
* 1997 - udział w nagraniu nowej wersji utworu Moja i twoja nadzieja w akcji pomocy dla powodzian;
* 2007 - Album Grube ryby zespołu Grube ryby - gościnnie w utworze Co się stało z naszą Solidarnością;


Więcej na stronie artysty: Grzegorz Markowski

Twoje Miasto - Liroy, Grzegorz Markowski tekst

[ Perfect ] :
Twoje miasto, moje łzy.
Moje zmory, twoje sny.
Teraz Ty powiedz mi czemu zmora, czemu sen,
spuszcza z powiek czarną łzę, czarną łzę.

[ Liroy ] :
Było nas trzech, jak w autobiografii zero ściemy.
Taka sama krew i podobne geny.
Jestem zły, taka ma zajawka,
Wciągam całą działkę i akcja jest wartka.
Kiedy jest nas trzech, jak u wilka nasza krew jest zimna.
Ginie z mojej ręki kolejna niewinna osoba.
Taki pech, albo taka karma.
Sprzedać komuś kosę ? Dla mnie to normalka.
Ja tak żyję, piję, takie mam klimaty.
Kiedy ja zarabiam ty szacujesz straty, stary !
Nie unikniesz kary , o nie !
Jaki jestem ja, każdy to wie, kto mnie widział w akcji.
Ja korzystam z sytuacji jak nikt, odbezpieczam broń, a Ty ?

[ Perfect ] :
Gdy dziś sam, staję tam.
Czarne słońce, spada noc.
Wiem, nóż wbiłeś, w gardło cios.
Wbiłeś w gardło cios.

[ Liroy ] :
Było nas trzech, lecz krew już nie ta sama.
Zdrada jak szarada, taki myk.
Prosty jest wynik, jeden zero dla mnie.
Dziś zabiłem brata, jego strata, moja superrata.
Taki jestem, nic Ci do tego.
Zabiję jeszcze raz i nie pytaj mnie dlaczego.

[ Perfect ] :
Twoje miasto, moje łzy.

[ Liroy ] :
Było nas trzech, jak u wilka nasza krew jest zimna.
Ginie z mojej ręki kolejna niewinna osoba.
Taki pech, albo taka karma.
Zabić swego brata ? Dla mnie to normalka !

[ Perfect ] :
Patrzę w dzień, jak noc mknie.
Tam skąd niesie jasny sen.
Wiatr wymiecie ze snów Cię.

[ Liroy ] :
Było nas trzech, jednak teraz tylko krew dookoła..

[ Perfect ] :
Wiatr wymiecie ze snów Cię...

[ Liroy ] :
Teraz już wiem, nie uniknę kata.
Moje życie nic nie warte bez mojego brata.

[ Perfect ] :
Twoje miasto !

Autor Tekstu: MARKOWSKI/LIROY/STOKLOSA

Kompozytor: MARKOWSKI/LIROY/STOKLOSA






czytaj całość


Liroy

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Angel - Massive Attack
    Angel - Massive Attack
    liczba odtworzeń: 24
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Bridges - Lifehouse
  • Cykady Na Cykladach - Maanam
    Cykady Na Cykladach - Maanam
    liczba odtworzeń: 2255
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Nie Karni - Dawid Podsiadło
    Nie Karni - Dawid Podsiadło
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Infidelity - Skunk Anansie
    Infidelity - Skunk Anansie
    liczba odtworzeń: 83
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • The Crow And The Butterfly - Shinedown
    The Crow And The Butterfly - Shinedown
    liczba odtworzeń: 103
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Ain't No Sunshine - Michael Jackson
  • Your Mother Should Know - The Beatles
  • Love Song - Adele
  • You Are There - Michael Jackson