Najważniejsze organizacje międzynarodowe alarmują - grozi nam głód oraz niedożywienie. Eksperci wskazują, że problem ten ominie bogatą Północ, jednak już zaczyna dotykać najbiedniejszych miejsc na świecie, a więc krajów afrykańskich, których miliony mieszkańców stoją u progu głodu. Już coraz więcej krajów decyduje się na ograniczenie eksportu swoich produktów rolnych i żywnościowych - do grona tego należą m.in. Indie, Egipt czy Serbia.
Panika na rynku żywnościowym
Ceny rosną, co powoduje w ludziach panikę o to, że dostęp do produktów żywnościowych będzie coraz trudniejszy. Strach ten może jednak doprowadzić do efektu zupełnie odwrotnego i pogłębienia się kryzysu. Za główny powód takiego stanu rzeczy wielu wskazuje rosyjską wojnę w Ukrainie, która do tego zbiegła się z suszą w Afryce - jak to rzeczywiście wygląda?
“Drogowskazy” o kryzysie żywnościowym
Jak wojna w Ukrainie wpływa na kryzys żywnościowy? Czy to zjawisko przejściowe, czy może jednak powinniśmy się martwić, że żywności na świecie wkrótce - w wielu miejscach - zabraknie? Co grozi krajom, które najmocniej zostaną dotknięte niedoborami żywności? Dlaczego Afryka ciągle jeszcze nie jest w stanie wyżywić się sama? Czy kryzys żywnościowy wywoła nową falę migracyjną z Afryki i Bliskiego Wschodu do Europy? Jak globalizacja wpływa na produkcję i dystrybucję żywności na świecie? Na pytania Michała Poklękowskiego odpowiada Jan Wójcik, ekspert z Fundacji Security for Freedom, redaktor miesięcznika Układ Sił.
Listen to "O kryzysie żywnościowym" on Spreaker.