Konkluzja, która może zmienić myślenie ludzkości o tak popularnym napoju, pojawiła się w wyniku badań naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze. Okazuje się, że kombinacja konkretnych białek oraz przeciwutleniaczy ma bardzo obiecujący wpływ na komórki układu odpornościowego: obniża poziom ich stanów zapalnych. Na razie znamy jedynie wyniki badań na szczepach komórkowych, do ogłoszenia pełnej beatyfikacji kawy z mlekiem trzeba to jeszcze sprawdzić na ludziach.
Znacie takie przysłowie "kawusia do brzusia, by ciało rozruszać"? My też nie, wymyśliliśmy je przed chwilą i jeśli w przyszłości jakiś producent leków przeciwzapalnych chciałby zarobić na nim miliardy to nas dopisać do odbiorców przelewu.
No dobrze, teraz już na poważnie. Stany zapalne pojawiają się gdy organizm walczy z czynnikiem niepożądanym, na przykład wirusem lub bakterią. Podobna reakcja pojawia się na przykład w naszych mięśniach i stawach, gdy są przeciążone lub cierpimy na artretyzm. Jednym z ludzkich sojuszników w walce z tak nieprzyjemnym stanem są przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty. Można je spotkać na przykład w pokarmach pochodzenia roślinnego. Ułatwiają nam trawienie ale też łagodzą stany zapalne.
Badacze skupili się na obserwowaniu tego jak przeciwutleniacze reagują w połączeniu z aminokwasami, które są budulcem białek. Tu właśnie nastąpiło interesujące odkrycie, które zostało opublikowane w naukowym czasopiśmie "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Kombinacja najcenniejszych dla nas przeciwutleniaczy, zwanych polifenolami, z aminokwasami okazała się dwukrotnie skuteczniejsza w walce ze stanami zapalnymi niż samotnie działające antyoksydanty. Właśnie taki mariaż substancji możemy odnaleźć w kawie z mlekiem.
- Mogę sobie wyobrazić, że podobnie dzieje się na przykład w przypadku dodania do mięsa warzyw – mówi Marianne Nissen Lund z zespołu badawczego. Zatem nie jest to tylko kwestia kawy z mlekiem, ale kontekst jest bardzo istotny. Znacznie częściej zaczynamy dzień od kawy (niestety) niż zdrowego, zbilansowanego posiłku ze zdrowym mięsem i świeżymi warzywami. Przeciwutleniacze znajdziemy także między innymi w herbacie, czerwonym winie i piwie, jednak najlepszym uch źródłem pozostają owoce i warzywa.
Polecany artykuł: