Czy należy zakazać reklamowania mięsa? O mitach i stereotypach jakie promuje przemysł mięsny!

Pierwsze miasto na świecie - holenderskie Haarlem - wprowadza zakaz reklamowania mięsa w przestrzeni publicznej z powodu szkodliwego wpływu na środowisko i na klimat. "Mięso (jego przemysłowa produkcja), jest bardzo szkodliwe dla środowiska. Nie możemy mówić ludziom, że istnieje kryzys klimatyczny i zachęcać ich do kupowania produktów, które na ten kryzys wpływają" - argumentują lokalni radni. Już ubiegłoroczny raport Greenpeace ujawnił praktyki i manipulacje marketingowe ogromnych koncernów mięsnych. Jak przekonuje organizacja - to pierwszy taki dokument w historii, który demaskuje triki wielkich mięsnych korporacji. Powstał na podstawie analizy reklam mięsa w Polsce, Hiszpanii, Francji, Danii, Niemczech i Szwajcarii. Według lekarzy, dietetyków i organizacji ekologicznych wszechobecna reklama produktów mięsnych utrudnia nam zmianę nawyków żywieniowych. Czy cokolwiek mogłoby zachęcić producentów do oferowania nam mięsa lepszej jakości, zdrowszego i produkowanego z dużo mniejszym udziałem cierpienia zwierząt rzeźnych?

Rozwiń