Z chrustem się oswoiliśmy, ale co włożyć do garnka? - EskaROCK.pl
Wodzionka

Wodzionka

Legendarna śląska zupa z chleba i wody.

Autor: Wikipedia, Creative Commons
Rozwiń
Rozwiń

1. Zalewajka

Przepis na nią warto znać, ma wiele wariantów w zależności od regionu.

Rozwiń
foto:
Rozwiń

2. Wodzionka

Królowa śląskich zup. Zresztą, posłuchajcie sami piosenki!

Rozwiń
foto:
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
3. Makaron z serem

3. Makaron z serem

Makaron średnio sprawdza się w dietach ograniczających węglowodany, za to jest doskonałym daniem w czasach kryzysu. Można go przechowywać bardzo długo i w zależności od dodatków może stać się elementem wielu potraw. My w ramach osładzania sobie trudnych chwil proponujemy z białym serem i cukrem, ale możliwości jest wiele!

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Rozwiń

4. Zupa szczawiowa

Składniki do tej zupy można znaleźć na łące. 

Rozwiń
foto:
Rozwiń

5. Zupa pomidorowa

Klasyka polskiej kuchni, wymieniona nawet w filmie "Dzień świra". Najważniejsze pytanie: wolicie z makaronem czy ryżem?

Rozwiń
foto:
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
6. Ryż na mleku

6. Ryż na mleku

Z ryżem jak z makaronem, ma mnóstwo odsłon. Może być na słono, na słodko, z warzywami, z sosem, z truskawkami, na mleku. Do tego odpowiednio przechowywany potrafi wytrzymać bardzo długo. 

Autor: Wikipedia, Creative Commons
Rozwiń
Rozwiń

7. Buraki pieczone

Burak to nasz przyjaciel: jest dobry, tani i zdrowy. Możemy go ugotować na mnóstwo sposobów, a jedną z bardzo prostych i efektywnych metod jego przygotowania jest pieczenie.

Rozwiń
foto:
Rozwiń

8. Kalarepa

Następny dobry i tani przyjaciel w kuchni. Z pewnością znacie surówkę z kalarepy, ale czy wiedzieliście, że można ją także przygotować na ciepło? Polecamy!

Rozwiń
foto:
Rozwiń

9. Kasza

Jedna z ulubionych potraw naszych starożytnych przodków. Sycąca, tania, zdrowa i można ją przygotować na wiele sposobów. Ważne tylko, by jej nie przypalić!

Rozwiń
foto:
Rozwiń

10. Ziemniak

Ziemniak to nasze narodowe danie. Co prawda roślina została do nas sprowadzona zza Wielkiej Wody, ale dziś trudno wyobrazić sobie bez niego polską kuchnię. Pyra, kartofel, pod jakimkolwiek imieniem, pozostaje stałym towarzyszem naszej codzienności. Może być frytką, talarkiem albo puree. Może być w mundurku, młody lub z ogniska. Z pewnością każde z Was ma swój ulubiony sposób jego konsumpcji dlatego na koniec zamiast zdjęcia lub przepisu mamy wyjątkowy film zrealizowany dla Melbourne International Film Festival Polish Cinema. W roli głównej Geoffrey Rush! 

Rozwiń
foto:
Powrót
Wodzionka
Makaron
Ryż
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email