Piestrzyca zatokowata

Piestrzyca zatokowata

Piestrzyca zatokowata jest jadalna i bardzo charakterystyczna. Ciemno szary, poskręcany kapelusz i rowkowana nóżka nie wyglądają zachęcająco.

Źródło: Wikipedia, CC, Jerzy Opioła, 2013
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Lejkowiec dęty

Lejkowiec dęty

Lejkowiec dęty zwany jest również trąbka umarłych. Czarny, niezbyt urodziwy grzyb. Jadalny, choć zbierany rzadko ze względu na niskie walory smakowe.

Źródło: Wikipedia, CC, Jerzy Opioła, 2014
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Gołąbek błotny

Gołąbek błotny

Niektórym może się skojarzyć z muchomorem czerwonym i zniechęcić tym do umieszczenia w koszyku. Gołąbek błotny jest jednak grzybem jadalnym i dość smacznym.

Źródło: Wikipedia, CC, Jerzy Opioła, 2013
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czasznica olbrzymia

Czasznica olbrzymia

Czasznica olbrzymia, czyli popularna "purchawka". Jadalne są młode owocniki. To przysmak w Czechach. W naszym kraju spożywane niezbyt chętnie.

Źródło: Wikipedia, CC, Jerzy Opioła, 2018
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Goździeńczyk grzebieniasty

Goździeńczyk grzebieniasty

Goździeńczyk grzebieniasty jest jadalny, choć niezbyt ceniony ze względu na niewielkie rozmiary i twardy miąższ.

Źródło: Wikipedia, CC, Holger Krisp, 2011
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Piestrzyca popielata

Piestrzyca popielata

Piestrzyca popielata wygląda jak grzyb, po którego zjedzeniu moglibyśmy zachorować. Jest jednak jadalna.

Źródło: Wikipedia, CC, Jerzy Opioła, 2013
Rozwiń
Dzieżka pomarańczowa

Dzieżka pomarańczowa

Dzieżka pomarańczowa jest jadalna, ale ceniona raczej ze względu na wygląd. Smaku praktycznie nie posiada.

Źródło: Wikipedia, CC, Jerzy Opioła, 2012
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Galaretek kolczasty

Galaretek kolczasty

Galaretek kolczasty nadaje się do zjedzenia, choć mykolodzy odradzają spożywanie na surowo. Grzyb lepiej sparzyć, ale nie poprawia to jego mdłego, niewyraźnego smaku. Rzadko trafia na stoły.

Źródło: Wikipedia, CC, Jerzy Opioła, 2011
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Łuskwiak zmienny

Łuskwiak zmienny

Łuskwiak zmienny wygląda na coś oślizgłego i nieprzyjemnego. Nadaje się jednak do zup i sosów. WAZNE! Spożywa się tylko kapelusze. Trzony są zbyt łykowate. Ponadto nie nadaje się do marynowania w occie.

Źródło: Wikipedia, CC, Jerzy Opioła, 2016
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Piaskowiec modrzak

Piaskowiec modrzak

Piaskowiec modrzak dobrze sprawdza się w sosach i zupach. Można go również suszyć. Mało kto go jednak zbiera, gdyż przez sinienie wygląda mało apetycznie.

Źródło: Wikipedia, CC, Aorg1961, 2011
Rozwiń
Naziemek białawy

Naziemek białawy

Łykowaty, niezbyt smaczny i ciężkostrawny - taki jest naziemek białawy. Po wysuszeniu i zmieleniu nadaje się jednak na przyprawę.

Źródło: Wikipedia, CC, Jerzy Opioła, 2011
Rozwiń
Uszak gęstowłosy

Uszak gęstowłosy

Uszak gęstowłosy to grzyb, który częściej mijamy niż zbieramy. Jest jednak jadalny i ceniony głównie w kuchni azjatyckiej.

Źródło: Wikipedia, CC, Jason Hollinger (jason), 2007
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Uszak bzowy

Uszak bzowy

Podobnie, jak uszak gęstowłosy, Uszak bzowy jest rzadko zbierany w Europie, a ceniony na dalekim wschodzie. Choć nie ma wyraźnego smaku, smakosze lubią jego chrząstkowatą konsystencję.

Źródło: Wikipedia, CC, Classiccardinal, 2013
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy

Jadalne są TYLKO MŁODE OWOCNIKI. Uprzednio trzeba je opłukać, obgotować i odlać wodę. Po tym nadają się do smażenia. WAŻNE - owocniki starsze są trujące nawet po obróbce termicznej i nie powinno się ich spożywać!

Źródło: Wikipedia, CC, Andreas Eichler, 2017
Rozwiń
Powrót
Piestrzyca zatokowata
Lejkowiec dęty
Gołąbek Błotny
CZASZNICA OLBRZYMIA
GOŹDZIEŃCZYK GRZEBIENIASTY
PIESTRZYCA POPIELATA
DZIEŻKA POMARAŃCZOWA
GALARETEK KOLCZASTY
ŁUSKWIAK ZMIENNY
PIASKOWIEC MODRZAK
NAZIEMEK BIAŁAWY
USZAK GĘSTOWŁOSY
USZAK BZOWY
ŻÓŁCIAK SIARKOWY
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email