Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Intro

Intro

Część z potraw i produktów, które znajdziecie w naszym zestawieniu nie jest specjalnie popularna w naszej kulturze i szerokości geograficznej. Będą tu jednak także niespodzianki, rzeczy zwyczajne, których nigdy nie podejrzewalibyście o powodowanie zagrożenia, a jednak. Oto żarcie, na które trzeba naprawdę uważać.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jabłko

Jabłko

Jak to, jabłko? Przecież to jeden z najbardziej podstawowych i powszechnych owoców w Polsce. Jemy je na surowo, w przetworach, w ciastach, pijemy z nich sok, a teraz ktoś nagle chce nam powiedzieć, że nie powinniśmy? Nie, nie jest tak źle. To kwestia uwagi, bo nie sam miąższ jabłek jest dla nas niebezpieczny, tylko pestki. Zawarte w nich są śladowe ilości cyjanku. Oczywiście zjedzenie jednej, dwóch małych pesteczek nas nie zabije, a według niektórych ekspertów może nawet być dla nas z korzyścią, bo zawierają witaminę B17. Jednak traktowanie tego jako chrupiącą przekąskę może już być niebezpieczne. Natomiast znacznie bezpieczniejszym źródłem wspomnianej witaminy B17 mogą być orzechy makadamia i nerkowca.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ackee, czyli bligia pospolita

Ackee, czyli bligia pospolita

To jeden z najsłynniejszych owoców na Jamajce. Ponoć świetnie smakuje z soloną rybą, można ją kupić także w puszkach. Trzeba jednak uważać by pod żadnym pozorem nie zjeść niedojrzałej formy owocu. Grozi to hipoglikemią i tzw. jamajską chorobą wymiotną - nic przyjemnego!

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Rabarbar

Rabarbar

Zmora logopedów, ale też i popularna w Polsce roślina spożywcza. Robimy z niej przetwory, na przykład pyszny kompot, dodajemy ją do ciast. Tymczasem trzeba z nią uważać, ponieważ zawiera kwas szczawiowy. Jeśli przyjmiemy go zbyt wiele, utrudni przyswajanie wapnia i magnezu, a to może doprowadzić do kamieni nerkowych. Dietetycy i lekarze szczególnie odradzają podawanie go dzieciom, bo kwas może negatywnie wpłynąć na ich rozwój. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Fasola Kidney

Fasola Kidney

Nazywana także fasolą nerkową, którą łatwo pomylić z czerwono fasolą. Nie jest to jednak ten sam rodzaj. Może być bardzo pożywnym elementem diety, jednak warto uważać i nigdy nie jeść jej na surowo. Surowa lub niedogotowana może doprowadzić do choroby żołądka, a nawet uszkodzić wątrobę. Przyczyną jest substancja o nazwie "fitohemalutynina", którą fasola kidney zawiera. Jest ona dla ludzi toksyczna.

Źródło:
Rozwiń
Maniok

Maniok

Popularny szczególnie w Afryce, nazywany także juką lub kassawą, jest cennym źródłem węglowodanów. Przy jego przyrządzaniu trzeba jednak uważać. Brązowa skórka zawiera dużo cyjanku, dlatego konieczne jest dokładne obieranie oraz późniejsza obróbka termiczna bulwy. Jednak jeśli wszystkiego dopilnujemy - może się to okazać bardzo przydatny produkt w kuchni. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Fugu

Fugu

Ryba Fugu, nazywana także w Japonii Takifugu, jest prawdziwym przysmakiem jednak jej zamówienie może wiązać się z ryzykiem. Rozdymka tygrysia, bo tak brzmi polska nazwa tego gatunku, broni się przed drapieżnikami nadymając się i prezentując kolce. Jej skóra zawiera substancję setki razy silniejszą niż cyjanek - tetrodotoksynę. Przyrządzać taką rybę mogą tylko licencjonowani kucharze, którzy oceniają przed zleceniem czy zamawiający ma odpowiednie warunki by w razie czego wytrzymać mikrodawkę toksyny, jeśli taka uwolni się z mięsa rybiego. 

Źródło:
Rozwiń
Powrót
6 potraw, które mogą cię zabić. Niektóre możesz mieć właśnie na talerzu
Jabłko
Ackee, czyli bligia pospolita
Rabarbar
Fasola Kidney
Maniok
Fugu
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email