EskaRock.pl
Start
Słuchaj
Oglądaj
Dobrze rockuje
...
Słuchaj radia
  • Radio
  • Program
  • Radar
  • Dobrze rockuje
  • Co było grane
  • Wiadomości
  • Rozrywka
  • Podcasty
  • Mellina
Powrót do artykułu
6 potraw, które mogą cię zabić. Niektóre możesz mieć właśnie na talerzu
Fot.: Pixabay
Jabłko
Fot.: PIxabay
Ackee, czyli bligia pospolita
Fot.: Wikipedia
Rabarbar
Fot.: Pixabay
Fasola Kidney
Fot.: Pixabay
Maniok
Fot.: Pixabay
Fugu
Fot.: Pixabay
Zobacz następną galerię
John Lennon - 10 najsłynniejszych solowych kompozycji artysty
John Lennon - 10 najsłynniejszych solowych kompoz…

John Lennon - 10 najsłynniejszych solowych kompozycji artysty

6 potraw, które mogą cię zabić. Niektóre możesz mieć właśnie na talerzu

Poznawanie nowych potraw i smaków to wspaniała przygoda. Jednak, jak wiele przygód, te także potrafią być śmiertelnie niebezpieczne. Niektóre produkty, nawet takie, które znamy z codziennej diety, potrafią być zdradliwe, jeśli będziemy się z nimi obchodzić w nieodpowiedni sposób. Taki posiłek może okazać się ostatnią wieczerzą.

Intro

Część z potraw i produktów, które znajdziecie w naszym zestawieniu nie jest specjalnie popularna w naszej kulturze i szerokości geograficznej. Będą tu jednak także niespodzianki, rzeczy zwyczajne, których nigdy nie podejrzewalibyście o powodowanie zagrożenia, a jednak. Oto żarcie, na które trzeba naprawdę uważać.

Jabłko

Jak to, jabłko? Przecież to jeden z najbardziej podstawowych i powszechnych owoców w Polsce. Jemy je na surowo, w przetworach, w ciastach, pijemy z nich sok, a teraz ktoś nagle chce nam powiedzieć, że nie powinniśmy? Nie, nie jest tak źle. To kwestia uwagi, bo nie sam miąższ jabłek jest dla nas niebezpieczny, tylko pestki. Zawarte w nich są śladowe ilości cyjanku. Oczywiście zjedzenie jednej, dwóch małych pesteczek nas nie zabije, a według niektórych ekspertów może nawet być dla nas z korzyścią, bo zawierają witaminę B17. Jednak traktowanie tego jako chrupiącą przekąskę może już być niebezpieczne. Natomiast znacznie bezpieczniejszym źródłem wspomnianej witaminy B17 mogą być orzechy makadamia i nerkowca.

Ackee, czyli bligia pospolita

To jeden z najsłynniejszych owoców na Jamajce. Ponoć świetnie smakuje z soloną rybą, można ją kupić także w puszkach. Trzeba jednak uważać by pod żadnym pozorem nie zjeść niedojrzałej formy owocu. Grozi to hipoglikemią i tzw. jamajską chorobą wymiotną - nic przyjemnego!

Rabarbar

Zmora logopedów, ale też i popularna w Polsce roślina spożywcza. Robimy z niej przetwory, na przykład pyszny kompot, dodajemy ją do ciast. Tymczasem trzeba z nią uważać, ponieważ zawiera kwas szczawiowy. Jeśli przyjmiemy go zbyt wiele, utrudni przyswajanie wapnia i magnezu, a to może doprowadzić do kamieni nerkowych. Dietetycy i lekarze szczególnie odradzają podawanie go dzieciom, bo kwas może negatywnie wpłynąć na ich rozwój. 

Fasola Kidney

Nazywana także fasolą nerkową, którą łatwo pomylić z czerwono fasolą. Nie jest to jednak ten sam rodzaj. Może być bardzo pożywnym elementem diety, jednak warto uważać i nigdy nie jeść jej na surowo. Surowa lub niedogotowana może doprowadzić do choroby żołądka, a nawet uszkodzić wątrobę. Przyczyną jest substancja o nazwie "fitohemalutynina", którą fasola kidney zawiera. Jest ona dla ludzi toksyczna.

Maniok

Popularny szczególnie w Afryce, nazywany także juką lub kassawą, jest cennym źródłem węglowodanów. Przy jego przyrządzaniu trzeba jednak uważać. Brązowa skórka zawiera dużo cyjanku, dlatego konieczne jest dokładne obieranie oraz późniejsza obróbka termiczna bulwy. Jednak jeśli wszystkiego dopilnujemy - może się to okazać bardzo przydatny produkt w kuchni. 

Fugu

Ryba Fugu, nazywana także w Japonii Takifugu, jest prawdziwym przysmakiem jednak jej zamówienie może wiązać się z ryzykiem. Rozdymka tygrysia, bo tak brzmi polska nazwa tego gatunku, broni się przed drapieżnikami nadymając się i prezentując kolce. Jej skóra zawiera substancję setki razy silniejszą niż cyjanek - tetrodotoksynę. Przyrządzać taką rybę mogą tylko licencjonowani kucharze, którzy oceniają przed zleceniem czy zamawiający ma odpowiednie warunki by w razie czego wytrzymać mikrodawkę toksyny, jeśli taka uwolni się z mięsa rybiego. 

Błażej Grygiel
group logo

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie bez pisemnej zgody właściciela praw. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa, tzn. bez właściwej zgody, jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

O nas
  • Kontakt i ludzie
  • Praca
  • Reklama na ESKAROCK.pl
  • Reklama w Radiu ESKAROCK
Informacje prawne
  • Regulamin
  • Licencje
  • Polityka prywatności i cookies
  • Dane osobowe
Nasze serwisy
  • Budowa i Wnętrza:
  • Murator.pl
  • Projekty.murator.pl
  • Muratorfinanse.pl
  • Urzadzamy.pl
  • Architektura.murator.pl
  • Muratorplus.pl
  • Haleprzemyslowe.muratorplus.pl
  • Obiektykomercyjne.muratorplus.pl
  • Obiektymieszkalne.muratorplus.pl
  • Zdrowie i parenting:
  • Poradnikzdrowie.pl
  • Mjakmama.pl
  • Hobby:
  • Podroze.pl
  • Beszamel.pl
  • News:
  • Se.pl
  • Superbiz.se.pl
  • Superseriale.se.pl
  • Hotplota.pl
  • Eskacinema.pl
  • Radio:
  • Eska.pl
  • Eskarock.pl
  • Voxfm.pl
  • Radiosupernova.pl
  • RadioPLUS.pl
  • SKLEP ONLINE:
  • Vivelo.pl
  • Centrum Usług Wspólnych:
  • azb-cuw.pl
© 2023 Grupa ZPR Media, hosting: Supermedia
email