Eskarock:

klip, video, teledyski

Teledysk do: Layla - Eric Clapton

 
O Zespole: Eric Clapton, ur. 30 marca 1945 Ripley w Anglii – brytyjski kompozytor, wokalista, muzyk rockowy i bluesowy, wirtuoz gitary,członek wielu zespołów rockowych.

Eric Clapton rozpoczął swoją artystyczną karierę w grupie The Yardbirds. Zespół ten opuścił w 1964 roku z powodu zmiany stylu grupy na bardziej popowy. Kolejny zespół w którym próbował swoich sił to grupa Johnego Mayalla - Bluesbreakers, wkrótce stając się w niej czołowym instrumentalistą.
Eric Clapton zdecydował się jednak założyć swoją kapelę, i w 1966 opuścił zespół by założyć słynne blues rockowe trio - supergrupę Cream. I w ten oto sposób Clapton uzyskuje sławę gwiazdy międzynarodowej. Clapton był założycielem również zespołu Blind Faith, a po jego rozpadzie Derek and the Dominos. Po kolejnym rozwiązaniu grupy, muzyk zdecydował się zostać muzykiem solowym. W ciągu ponad 30-letniej solowej działalności piosenkarz nagrywa i koncertuje, stale utrzymując olbrzymią popularność. W ciągu swej długiej kariery Clapton grał muzykę rockową i jazz-rockową w stylach blues rock, rock albumowy, hard rock, pop.

Eric Clapton jest także cenionym instrumentalistą sesyjnym. Uczestniczył w nagraniach takich artystów rockowych jak: Duane Allman, The Band, The Beatles, Chuck Berry, Kate Bush, Ray Charles, Joe Cocker, Phil Collins, Rick Danko, Dr. John, Bob Dylan, Aretha Franklin, George Harrison, Elton John, B.B. King, John Lennon, Cyndi Lauper, Willie Nelson, Christine McVie, Yoko Ono, Lionel Richie, Carlos Santana, Richie Sambora, Rolling Stones, Ringo Starr, Muddy Waters, Roger Waters, The Who, Steve Winwood, Frank Zappa i inni.


Dyskografia

Główne albumy

    * 1970 – Eric Clapton
    * 1973 – Eric Clapton's Rainbow Concert [live]
    * 1974 – 461 Ocean Boulevard
    * 1975 – There's One in Every Crowd
    * 1975 – E.C. Was Here [live]
    * 1976 – No Reason to Cry
    * 1977 – Slowhand
    * 1978 – Backless
    * 1980 – Just One Night [live]
    * 1981 – Another Ticket
    * 1983 – Money and Cigarettes
    * 1984 – Too Much Monkey Business
    * 1985 – Behind the Sun
    * 1986 – August
    * 1989 – Homeboy
    * 1989 – Journeyman
    * 1991 – 24 Nights [live]
    * 1992 – Rush
    * 1992 – Unplugged [live]
    * 1993 – Stages [live]
    * 1994 – From the Cradle
    * 1997 – Live in Montreux
    * 1998 – Pilgrim
    * 2000 – Riding with the King
    * 2001 – Reptile
    * 2002 – Eric Clapton Live
    * 2002 – One More Car, One More Rider [live]
    * 2004 – Me and Mr. Johnson
    * 2004 – 461 Ocean Boulevard Deluxe Edition ([live] from 1974)
    * 2004 – She's So Respectable
    * 2005 – Back home
    * 2006 – The Road To Escondido
    * 2007 – Complete Clapton

Wybrane pozostałe albumy (EP, kompilacje, DVD/CD)

    * 1988 – Crossroads
    * 1999 – Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton
    * 1999 – In Concert: Benefit for Crossroads Centre Antigua
    * 2004 – 20th Century Masters: The Best of Eric Clapton
    * 2004 – Sessions for Robert J.
Więcej: biografia, galeria, teledyski, inne utwory na stronie artysty: Eric Clapton
Gramy to w:

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Nowy Nie dokazuj - VOO VOO & Krzysztof Zalewski
    Nie dokazuj - VOO VOO & Krzysztof Zalewski
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Chciałbym - IRA
    Chciałbym - IRA
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Mieszkam w Polsce - Kult
    Mieszkam w Polsce - Kult
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy My way, soon - Greta Van Fleet
    My way, soon - Greta Van Fleet
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy GŁOS - Perfect
    GŁOS - Perfect
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Shot in the dark - AC/DC
    Shot in the dark - AC/DC
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Rycerz Maryi - Maciej Maleńczuk
    Rycerz Maryi - Maciej Maleńczuk
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy SHE'S SO HIGH - Tal Bachman
    SHE'S SO HIGH - Tal Bachman
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy TROUBLE'S COMING - Royal Blood
    TROUBLE'S COMING - Royal Blood
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Urwana melodia - Robert Cichy
    Urwana melodia - Robert Cichy
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty