Eskarock:

tekst utworu

Za Ostatni Grosz - Budka Suflera

O Zespole: Zespół powstał w 1974 roku w Lublinie. Skład zespołu: Krzysztof Cugowski, Romuald Lipko, Andrzej Ziółkowski, Tomasz Zeliszewski. Zespół nagrał pierwszą płytę pt. "Cień wielkiej góry", która odniosła ogromny sukces. Po kilku latach od zespołu odszedł Krzysztof Cugowski. Jego zmiennicy wylansowali takie przeboje, jak: "Jolka, Jolka...", czy "Za ostatni grosz".  Po kilku latach Cugowski wrócił do zespołu. Budka Suflera przeżyła kryzys w latach 80-tych, aby później w latach 90-tych powrócić na szczytowe miejsca w listach przebojów. Byli gwiazdami na wielu znanych polskich festiwalach, ich płyty które odnosiły ogromne sukcesy to: "Cisza", "Nic nie boli tak, jak życie", "Bal wszystkich świętych". Obecny skład zespołu to: Krzysztof Cugowski, Romuald Lipko, Mirosław Stępień, Łukasz Pilch, Tomasz Zeliszewski, Anna Patynek, Piotr Kominek.
       

Dyskografia zespołu:
* 1975 - Cień wielkiej góry
* 1976 - Przechodniem byłem między wami
* 1978 - Na brzegu światła
* 1980 - Ona przyszła prosto z chmur
* 1982 - Za ostatni grosz
* 1984 - Czas czekania, czas olśnienia
* 1986 - Giganci tańczą
* 1988 - Ratujmy co się da!!
* 1993 - Cisza
* 1995 - Noc
* 1997 - Nic nie boli, tak jak życie
* 2000 - Bal wszystkich świętych
* 2002 - Mokre oczy
* 2004  -Jest
* 2009 - Zawsze czegoś brak

Więcej na stronie artysty: Budka Suflera

Za Ostatni Grosz - Budka Suflera tekst

Jaki jest wynik gry
Nie wiem, nie pytaj mnie,
Jak na imię tej grze,
Tego nie wiem już też.

Wczoraj tak było tak,
Nie znaczyło zaś nie,
Nie mieszało się nam
Czarne z białym co dzień.

Wczoraj niewinni tak,
Dzisiaj pionki w grze,
Wczoraj błękitny wiatr,
Dzisiaj duszny zły sen.

Z drugiej strony mych snów
Wszystko lepszy ma smak,
Bo w powietrzu jest luz
I muzyka wciąż gra.

Za ostatni grosz
Kupię dziś chociaż cień
Tamtych dni.
Za ostatni grosz
Wino z zielonych lat
Chcę znów pić.

Kiedy zaczął się wić
Kręty, pochyły szlak,
Gdzie był pierwszy nasz krok
W rozpadlinę bez dna

Gdy srebrników garść
Przekonała nas, że
Kiedy dają, to brać,
Każdy głupi to wie.

Bilans zysków i strat,
Prowadzimy od lat,
Nie ma czego w nim kryć,
Nie ma czego się bać.

Skąd więc na lustra dnie,
Z progu każdego dnia
Wita cię najpierw wstręt,
Potem brat jego strach.


Autor Tekstu: R. Lipko, M. Dutkiewicz

Kompozytor: R. Lipko, M. Dutkiewicz






czytaj całość


ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Hung Up - The Enemy
  • #Twerkit - Busta Rhymes
    #Twerkit - Busta Rhymes
    liczba odtworzeń: 4
    obejrzyj teledysk do ulubionych strona artysty
  • Us And Them - Pink Floyd
    Us And Them - Pink Floyd
    liczba odtworzeń: 34
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Should Be Higher - Depeche Mode
    Should Be Higher - Depeche Mode
    liczba odtworzeń: 36272
    obejrzyj teledysk do ulubionych strona artysty
  • Miliony Srebrnych Łez - Dżem
  • Why'd You Only Call Me When You're High? - Arctic Monkeys
  • Only Happy When It Rains - Garbage
    Only Happy When It Rains - Garbage
    liczba odtworzeń: 548
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Another Woman - Moby
    Another Woman - Moby
    liczba odtworzeń: 60
    do ulubionych strona artysty
  • Your Love Is a Lie - Simple Plan
  • Zero (Odkochaj nas) - Renata Przemyk