Eskarock:

tekst utworu

The Tide Is Turning - Roger Waters

O Zespole: Roger Waters (właściwie George Roger Waters) urodził się 6 września 1943 w Great Bookham w hrabstwie Surrey w Wielkiej Brytanii.

W 1965 roku wraz ze swoim znajomym z czasów szkolnych, Sydem Barrettem, oraz dwoma kolegami ze studiów, Nickiem Masonem i Rickiem Wrightem, założył zespół Pink Floyd. Debiutancki krążek grupy zatytułowany "The Piper at the Gates of Dawn" wydany został w 1967 roku.

Roger Waters odszedł z zespołu w 1985 roku i nie wziął udziału w jego reaktywacji w 1986 roku. Próbował nawet jej zapobiec i zastrzec sobie wyłączność do znaku towarowego „Pink Floyd”, ale nie udało mu się to. Poświecił się solowej karierze muzycznej wydając trzy koncept albumy i ścieżkę dźwiękową do filmu.

Po zburzeniu muru berlińskiego w 1989 Waters zaplanował zakrojony na szeroką skalę koncert mający upamiętniać koniec podziału Niemiec  i Europy, który odbył się w Berlinie 21 lipca  1990 i prezentował materiał z płyty "The Wall". Wydarzenie miało miejsce na Potsdamer Platz, czyli w miejscu dawniej przeciętym przez zupełnie inny mur. W koncercie gościnnie brało udział wiele gwiazd (m.in. Bryan Adams, Sinead O'Connor, Van Morrison), a oglądało go ponad 300 tysięcy fanów na widowni i około 5 milionów przed odbiornikami telewizyjnymi na całym świecie.


 Dyskografia
    * z zespołem Pink Floyd
          o The Piper at the Gates of Dawn (1967)
          o A Saucerful of Secrets (1968)
          o More (1969)
          o Ummagumma (1969)
          o Atom Heart Mother (1970)
          o Relics (1971)
          o Meddle (1971)
          o Obscured by Clouds - muzyka do filmu La Valle (1972)
          o The Dark Side of the Moon (1973)
          o Wish You Were Here (1975)
          o Animals (1977)
          o The Wall (1979)
          o A Collection of Great Dance Songs (1981)
          o The Final Cut (1983)


    * albumy solowe
          o Music From "The Body" (1970)
          o The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984)
          o When the Wind Blows (1986)
          o Radio K.A.O.S. (1987)
          o The Wall Live in Berlin (1990)
          o Amused to Death (1992)
          o In the Flesh Live (2000)
          o Flickering Flame: The Solo Years Vol. 1 (2002)
          o Ça Ira (2005)
Więcej na stronie artysty: Roger Waters

The Tide Is Turning - Roger Waters tekst

I used to think the world was flat
Rarely threw my hat into the crowd
I felt I had used up my quota of yearning
Used to look in on the children at night
In the glow of their Donald Duck light
And frighten myself with the thought of my little ones burning
But, oh, oh, oh, the tide is turning
The tide is turning

Satellite buzzing through the endless night
Exclusive to moonshots and world title fights
Jesus Christ, imagine what it must be earning
Who is the strongest
Who is the best
Who holds the aces
The East
Or the West
This is the crap our children are learning
But oh, oh, oh, the tide is turning
Oh, oh, oh, the tide is turning
The tide is turning
Oh, oh, oh, the tide is turning

Now the satellite's confused
'Cause on Saturday night
The airwaves were full of compassion and light
And his silicon heart
Warmed to the sight of a billion candles burning
Oh, oh, oh, the tide is turning
Oh, oh, oh, the tide is turning
The tide is turning Billy

I'm not saying that the battle is won
But on Saturday night all those kids in the sun
Wrested technology's sword from the hand of the war lords
Oh, oh, oh, the tide is turning
Oh, oh, oh, the tide is turning
The tide is turning Sylvester
Oh, oh, oh, the tide is turning
Oh, oh, oh, the tide is turning
Oh, oh, oh, the tide is turning...


Autor Tekstu: Roger Waters

Kompozytor: Roger Waters






czytaj całość


Roger Waters

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Frontline - T.Love
    Frontline - T.Love
    liczba odtworzeń: 447
    do ulubionych strona artysty
  • Paradise - The Twang
  • Abracadabra - Closterkeller
  • Oprócz Błękitnego Nieba - Marek Jackowski
  • No. 5 - Hollywood Undead
  • Jest Gdzieś Taki Dom - Breakout
    Jest Gdzieś Taki Dom - Breakout
    liczba odtworzeń: 50
    do ulubionych strona artysty
  • Disappear - Dream Theater
  • Pożegnanie z bajką - Coma
    Pożegnanie z bajką - Coma
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • X - System of a Down
  • At The Gates Of Manala - Apocalyptica
    At The Gates Of Manala - Apocalyptica
    liczba odtworzeń: 54
    do ulubionych strona artysty