Eskarock:

tekst utworu

Layla - Eric Clapton

O Zespole: Eric Clapton, ur. 30 marca 1945 Ripley w Anglii – brytyjski kompozytor, wokalista, muzyk rockowy i bluesowy, wirtuoz gitary,członek wielu zespołów rockowych.

Eric Clapton rozpoczął swoją artystyczną karierę w grupie The Yardbirds. Zespół ten opuścił w 1964 roku z powodu zmiany stylu grupy na bardziej popowy. Kolejny zespół w którym próbował swoich sił to grupa Johnego Mayalla - Bluesbreakers, wkrótce stając się w niej czołowym instrumentalistą.
Eric Clapton zdecydował się jednak założyć swoją kapelę, i w 1966 opuścił zespół by założyć słynne blues rockowe trio - supergrupę Cream. I w ten oto sposób Clapton uzyskuje sławę gwiazdy międzynarodowej. Clapton był założycielem również zespołu Blind Faith, a po jego rozpadzie Derek and the Dominos. Po kolejnym rozwiązaniu grupy, muzyk zdecydował się zostać muzykiem solowym. W ciągu ponad 30-letniej solowej działalności piosenkarz nagrywa i koncertuje, stale utrzymując olbrzymią popularność. W ciągu swej długiej kariery Clapton grał muzykę rockową i jazz-rockową w stylach blues rock, rock albumowy, hard rock, pop.

Eric Clapton jest także cenionym instrumentalistą sesyjnym. Uczestniczył w nagraniach takich artystów rockowych jak: Duane Allman, The Band, The Beatles, Chuck Berry, Kate Bush, Ray Charles, Joe Cocker, Phil Collins, Rick Danko, Dr. John, Bob Dylan, Aretha Franklin, George Harrison, Elton John, B.B. King, John Lennon, Cyndi Lauper, Willie Nelson, Christine McVie, Yoko Ono, Lionel Richie, Carlos Santana, Richie Sambora, Rolling Stones, Ringo Starr, Muddy Waters, Roger Waters, The Who, Steve Winwood, Frank Zappa i inni.


Dyskografia

Główne albumy

    * 1970 – Eric Clapton
    * 1973 – Eric Clapton's Rainbow Concert [live]
    * 1974 – 461 Ocean Boulevard
    * 1975 – There's One in Every Crowd
    * 1975 – E.C. Was Here [live]
    * 1976 – No Reason to Cry
    * 1977 – Slowhand
    * 1978 – Backless
    * 1980 – Just One Night [live]
    * 1981 – Another Ticket
    * 1983 – Money and Cigarettes
    * 1984 – Too Much Monkey Business
    * 1985 – Behind the Sun
    * 1986 – August
    * 1989 – Homeboy
    * 1989 – Journeyman
    * 1991 – 24 Nights [live]
    * 1992 – Rush
    * 1992 – Unplugged [live]
    * 1993 – Stages [live]
    * 1994 – From the Cradle
    * 1997 – Live in Montreux
    * 1998 – Pilgrim
    * 2000 – Riding with the King
    * 2001 – Reptile
    * 2002 – Eric Clapton Live
    * 2002 – One More Car, One More Rider [live]
    * 2004 – Me and Mr. Johnson
    * 2004 – 461 Ocean Boulevard Deluxe Edition ([live] from 1974)
    * 2004 – She's So Respectable
    * 2005 – Back home
    * 2006 – The Road To Escondido
    * 2007 – Complete Clapton

Wybrane pozostałe albumy (EP, kompilacje, DVD/CD)

    * 1988 – Crossroads
    * 1999 – Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton
    * 1999 – In Concert: Benefit for Crossroads Centre Antigua
    * 2004 – 20th Century Masters: The Best of Eric Clapton
    * 2004 – Sessions for Robert J.
Więcej na stronie artysty: Eric Clapton

Layla - Eric Clapton tekst

What will you do when you get lonely
With noone waiting by your side?
You've been running and hiding much too long;
You know, it's just your foolish pride.

Layla, you got me on my knees. Layla,
I'm begging darling please. Layla,
Darling, won't you ease my worried mind?

I tried to give you consolation;
When your old man had let you down.
Like a fool, I fell in love with you;
You turned my whole world upside down.

Layla, you got me on my knees. Layla,
I'm begging darling please. Layla,
Darling, won't you ease my worried mind?

Let's make the best of the situation
Before I finally go insane.
Please don't say we'll never find a way
And tell me all my love's in vain.

Layla, you got me on my knees. Layla,
I'm begging darling please. Layla,
Won't you ease my worried mind?

Layla, you got me on my knees. Layla,
I'm begging darling please. Layla,
Darling, won't you ease my worried mind?


Autor Tekstu: Eric Clapton, Jim Gordon

Kompozytor: Eric Clapton, Jim Gordon






czytaj całość


ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Eaten Alive - Michael Jackson
  • Timebomb - Pati Yang
    Timebomb - Pati Yang
    liczba odtworzeń: 40
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Death - System of a Down
  • Dream On - Aerosmith
    Dream On - Aerosmith
    liczba odtworzeń: 8928
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Raz Przeżyty Dzień - Sex Bomba
    Raz Przeżyty Dzień - Sex Bomba
    liczba odtworzeń: 130
    do ulubionych strona artysty
  • Let Me Hear You Scream - Ozzy Osbourne
    Let Me Hear You Scream - Ozzy Osbourne
    liczba odtworzeń: 5894
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Dziewczyna - Kazik
    Dziewczyna - Kazik
    liczba odtworzeń: 57
    do ulubionych strona artysty
  • Bitch - Meredith Brooks
    Bitch - Meredith Brooks
    liczba odtworzeń: 3848
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • The King And All Of His Men - Wolf Gang
    The King And All Of His Men - Wolf Gang
    liczba odtworzeń: 3178
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Zamarzam - Muchy
    Zamarzam - Muchy
    liczba odtworzeń: 1772
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty