Eskarock:

tekst utworu

Hunting High And Low - A-HA

O Zespole: A-HA   Grupa powstała w Norwegii w 1982 roku. Jej założycielami byli: Morten Harket, Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy

W 1984 roku ukazał się singiel "Take On Me" z pierwszej płyty zatytułowanej "Hunting High and Low". Do tego utworu powstał również animowany teledysk, który w krótkim czasie stał się przebojem znanym na całym  wiecie.
1985 - ukazuje się płyta "Hunting High and Low",  z której najwiekszym powodzeniem cieszyły się utwory "The Sun Always Shines On TV", "Train Of Thoughts". W tym czasie A-HA koncertuje i umacnia swoją pozycję na listach przebojów. Zespół nagrywa kolejną płytę "Scoundrel Days", na której tez znajduje się mnóstwo hitów między innymi "The Swing Of Things", "I've Been Losing You"i "Cry Wolf". Na zakonczenie trasy koncertowej A-HA otrzymało propozycję napisania piosenki do filmu o nowych przygodach Jamesa Bonda i tak powstał utwór "The Living Daylights".

W 1989 Morten Harket żeni się ze szwedzką modelką i aktorką Camillą Malmquist.
Płyta "East Of The Sun, West Of The Moon" i "Memorial Beach" nie przyniosła już tylu hitów co poprzednie albumy, słychać tam było więcej brzmień rockowych. Przeróbka "Crying In The Rain" znalazła się na listach przebojów. Muzycy jednak postanowili odpocząć od muzyki i zawiesili działalność do 1998 roku.
Gdy zespół nie nagrywał gitarzysta Paul Waaktaay-Savoy założył drugi zespół "Savoy", z którym nagrał płytę. Morten Harket wydał swój debiutancki album, który odniósł znakomity sukces.
W 1998 roku członkowie A-HA zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia Pokojowej Nagrody Nobla gdzie zaprezentowali nową piosenkę "Summer Moved On"  i to wtedy reaktywowała się ponownie grupa A-Ha, która w niezmienionym składzie gra do dziś.
W 2002 roku zespół wyruszył w trasę koncertową i zawitał również do Warszawy.
W 2003 roku wydany został koncertowy album "How Can I Sleep with Your Voice in My Head", na którym znalazło się 14 numerów w wersji Live
Kolejna płyta "Analogue" którą promował singiel "Celice" ukazała się dwa lata później.


 Skład zespołu

    * Morten Harket    śpiew
    * Magne Furuholmen   instrumenty klawiszowe
    * Paul Waaktaar-Savoy   śpiew, gitara

Dyskografia

    * 1985 Hunting High and Low
    * 1986 Scoundrel Days
    * 1988 Stay on These Roads
    * 1990 East of the Sun, West of the Moon
    * 1991 Headlines and Deadlines
    * 1993 Memorial Beach
    * 2000 Minor Earth Major Sky
    * 2002 Lifelines
    * 2003 How Can I Sleep with Your Voice in My Head
    * 2004 THE SINGLES: 1984 - 2004
    * 2005 Analogue
    * 2009 Foot of the Mountain

Więcej na stronie artysty: A-HA

Hunting High And Low - A-HA tekst

Here I am
and within the reach of my hand
she's sound asleep and
she's sweeter now than my wildest dream--
could of seen her.
And I watch her sliping away

But I know I'll be hunting
high and low, high
There's no end to the lengths
I'll go to, hunting high and low, high
There's no end to the lengths I'll go to.

Find her again upon this
my dreams are depending through the dark
I sense the pounding of her heart
next to mine. She's the sweetest love I could find.

So I guess I'll be hunting
high and low, high
There's no end to the lengths I'll go to
hunting high and low, high
Do you know what it means to love you

I'm hunting high and low
and now she's telling me
she's got to go, away.

I'll always be hunting high and low
only for you
Watch me tearing myself to pieces,
hunting high and low, high
There's no end to the length I'll go to
for you I'll be hunting high and low.


Autor Tekstu: Pal Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen, Morten Harket

Kompozytor: Pal Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen, Morten Harket






czytaj całość


A-HA

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • For My Lover - Tracy Chapman
    For My Lover - Tracy Chapman
    liczba odtworzeń: 34
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Ratuj Swoją Duszę - Dezerter
  • Człowieku Co Się z Tobą Dzieje - Dżem
    Człowieku Co Się z Tobą Dzieje - Dżem
    liczba odtworzeń: 83
    do ulubionych strona artysty
  • Follow The Cops Back Home - Placebo
  • Come Back Home - Two Door Cinema Club
  • Backwash - System of a Down
  • Like A Rolling Stone - Bob Dylan
    Like A Rolling Stone - Bob Dylan
    liczba odtworzeń: 29
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • A Beautiful Lie - Thirty Seconds To Mars
    A Beautiful Lie - Thirty Seconds To Mars
    liczba odtworzeń: 464
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Fiction - LION
    Fiction - LION
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Gra - Grzegorz Markowski, Ryszard Sygitowicz