Eskarock:

tekst utworu

Take On Me - A-HA

O Zespole: A-HA   Grupa powstała w Norwegii w 1982 roku. Jej założycielami byli: Morten Harket, Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy

W 1984 roku ukazał się singiel "Take On Me" z pierwszej płyty zatytułowanej "Hunting High and Low". Do tego utworu powstał również animowany teledysk, który w krótkim czasie stał się przebojem znanym na całym  wiecie.
1985 - ukazuje się płyta "Hunting High and Low",  z której najwiekszym powodzeniem cieszyły się utwory "The Sun Always Shines On TV", "Train Of Thoughts". W tym czasie A-HA koncertuje i umacnia swoją pozycję na listach przebojów. Zespół nagrywa kolejną płytę "Scoundrel Days", na której tez znajduje się mnóstwo hitów między innymi "The Swing Of Things", "I've Been Losing You"i "Cry Wolf". Na zakonczenie trasy koncertowej A-HA otrzymało propozycję napisania piosenki do filmu o nowych przygodach Jamesa Bonda i tak powstał utwór "The Living Daylights".

W 1989 Morten Harket żeni się ze szwedzką modelką i aktorką Camillą Malmquist.
Płyta "East Of The Sun, West Of The Moon" i "Memorial Beach" nie przyniosła już tylu hitów co poprzednie albumy, słychać tam było więcej brzmień rockowych. Przeróbka "Crying In The Rain" znalazła się na listach przebojów. Muzycy jednak postanowili odpocząć od muzyki i zawiesili działalność do 1998 roku.
Gdy zespół nie nagrywał gitarzysta Paul Waaktaay-Savoy założył drugi zespół "Savoy", z którym nagrał płytę. Morten Harket wydał swój debiutancki album, który odniósł znakomity sukces.
W 1998 roku członkowie A-HA zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia Pokojowej Nagrody Nobla gdzie zaprezentowali nową piosenkę "Summer Moved On"  i to wtedy reaktywowała się ponownie grupa A-Ha, która w niezmienionym składzie gra do dziś.
W 2002 roku zespół wyruszył w trasę koncertową i zawitał również do Warszawy.
W 2003 roku wydany został koncertowy album "How Can I Sleep with Your Voice in My Head", na którym znalazło się 14 numerów w wersji Live
Kolejna płyta "Analogue" którą promował singiel "Celice" ukazała się dwa lata później.


 Skład zespołu

    * Morten Harket    śpiew
    * Magne Furuholmen   instrumenty klawiszowe
    * Paul Waaktaar-Savoy   śpiew, gitara

Dyskografia

    * 1985 Hunting High and Low
    * 1986 Scoundrel Days
    * 1988 Stay on These Roads
    * 1990 East of the Sun, West of the Moon
    * 1991 Headlines and Deadlines
    * 1993 Memorial Beach
    * 2000 Minor Earth Major Sky
    * 2002 Lifelines
    * 2003 How Can I Sleep with Your Voice in My Head
    * 2004 THE SINGLES: 1984 - 2004
    * 2005 Analogue
    * 2009 Foot of the Mountain

Więcej na stronie artysty: A-HA

Take On Me - A-HA tekst

Talking away
I don't know what I'm to say
I'll say it anyway
Today's another day
To find you shine away
I'll be coming for your love okay

Chorus:

Take on me (Take on me)
Take me on (Take on me)
I'll be gone in day or two

So needless to say
At odds and ends
But I'll be stumbling away
Slowly learning
That life is okay
Say after me
It's so much better
To be safe than sorry

Oh, things that you say
Yeah, is it life or just a play
My worries away
You're all the things
I've got to remember
You shine away
I'll be coming for you anyway

Take on me, take on me

Repeat chorus ('Till end)



Autor Tekstu: Pal Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen, Morten Harket

Kompozytor: Pal Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen, Morten Harket






czytaj całość


A-HA

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • O Lesie - Katarzyna Nosowska
  • Jeden Taki Dzień - Peja, Sweet Noise
    Jeden Taki Dzień - Peja, Sweet Noise
    liczba odtworzeń: 953
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Hands - Macy Gray
    Hands - Macy Gray
    liczba odtworzeń: 48
    do ulubionych strona artysty
  • Tourist - Athlete
    Tourist - Athlete
    liczba odtworzeń: 22
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • My Już Są Amerykany - Kukiz i Piersi
  • Hurricane - Kanye West, Thirty Seconds To Mars
    Hurricane - Kanye West, Thirty Seconds To Mars
    liczba odtworzeń: 2427
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Mississippi w Ogniu - Organek
    Mississippi w Ogniu - Organek
    liczba odtworzeń: 0
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Tokyo (Vampires & Wolves) - The Wombats
    Tokyo (Vampires & Wolves) - The Wombats
    liczba odtworzeń: 197
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Chcę Ci Coś Powiedzieć - Dżem
  • The Price Of Love - White Lies