Eskarock:

tekst utworu

Lubię Ten Stary Obraz - Budka Suflera

O Zespole: Zespół powstał w 1974 roku w Lublinie. Skład zespołu: Krzysztof Cugowski, Romuald Lipko, Andrzej Ziółkowski, Tomasz Zeliszewski. Zespół nagrał pierwszą płytę pt. "Cień wielkiej góry", która odniosła ogromny sukces. Po kilku latach od zespołu odszedł Krzysztof Cugowski. Jego zmiennicy wylansowali takie przeboje, jak: "Jolka, Jolka...", czy "Za ostatni grosz".  Po kilku latach Cugowski wrócił do zespołu. Budka Suflera przeżyła kryzys w latach 80-tych, aby później w latach 90-tych powrócić na szczytowe miejsca w listach przebojów. Byli gwiazdami na wielu znanych polskich festiwalach, ich płyty które odnosiły ogromne sukcesy to: "Cisza", "Nic nie boli tak, jak życie", "Bal wszystkich świętych". Obecny skład zespołu to: Krzysztof Cugowski, Romuald Lipko, Mirosław Stępień, Łukasz Pilch, Tomasz Zeliszewski, Anna Patynek, Piotr Kominek.
       

Dyskografia zespołu:
* 1975 - Cień wielkiej góry
* 1976 - Przechodniem byłem między wami
* 1978 - Na brzegu światła
* 1980 - Ona przyszła prosto z chmur
* 1982 - Za ostatni grosz
* 1984 - Czas czekania, czas olśnienia
* 1986 - Giganci tańczą
* 1988 - Ratujmy co się da!!
* 1993 - Cisza
* 1995 - Noc
* 1997 - Nic nie boli, tak jak życie
* 2000 - Bal wszystkich świętych
* 2002 - Mokre oczy
* 2004  -Jest
* 2009 - Zawsze czegoś brak

Więcej na stronie artysty: Budka Suflera

Lubię Ten Stary Obraz - Budka Suflera tekst

Jest pejzaż z kryształu, a od gór pędzą konie
Zbroje błyszczą, dzwoni stal
To błędni rycerze są tu...
Jest pejzaż z kryształu, a od gór pędzą konie
Zbroje błyszczą...

Dewiza ich: "W straconej trzeba walczyć sprawie"
Marzeniem żyć ich zdaniem najciekawiej
Potężnym strach, nam zawsze niosą pokrzepienie
I już blisko są, nad miasto kładą się ich cienie
Na tarczach godła i kity pióropuszy...

To jest lepszy świat, który w swoich ramach trwa
Miło spojrzeć nań tak w ciągu dnia
Czasem błyśnie myśl: rzucić wszystko, z nimi iść
Na wędrówkę na odwieczny szlak

Dewizę mieć: "W straconej trzeba walczyć sprawie"
Marzeniem żyć tak przecież najciekawiej
Potężnym strach dać, maluczkim dawać pokrzepienie
Wciąż naprzód iść i nie mieć czasu na zmęczenie
Wyszczerbić miecz lecz czyste mieć sumienie

To jest lepszy świat, który w swoich ramach trwa
Miło spojrzeć nań tak w ciągu dnia
Czasem błyśnie myśl: rzucić wszystko, z nimi iść
Na wędrówkę na odwieczny szlak

I naprawić świat i naprawić świat i naprawić świat będę chciał
I naprawić świat będę chciał
I naprawić świat będę chciał

Autor Tekstu: A. Sikorski

Kompozytor: R. Lipko, K. Cugowski






czytaj całość


ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Lost - Skin
  • Lean Into The Fall - Mona
    Lean Into The Fall - Mona
    liczba odtworzeń: 2017
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • You Don't Love Me - The Kooks
  • Ostrość Na Nieskończoność - Coma
  • Przy Słowie - Kazik
  • Kultowy Warszawa - T.Love
    Warszawa - T.Love
    liczba odtworzeń: 7166
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Dobre Dni - Perfect
    Dobre Dni - Perfect
    liczba odtworzeń: 0
    obejrzyj teledysk do ulubionych strona artysty
  • Drums - Johnny Cash
  • Żeby z Tobą Być - Strachy na Lachy
    Żeby z Tobą Być - Strachy na Lachy
    liczba odtworzeń: 1135
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Maskarada - Kasia Kowalska
    Maskarada - Kasia Kowalska
    liczba odtworzeń: 87
    tekst utworu do ulubionych strona artysty