Eskarock:

tekst utworu

Wymyśliłem Ciebie - Mika Urbaniak , Grzegorz Markowski

O Zespole: Grzegorz Markowski urodził się 23 września 1953 roku w Józefowie.
Swoją karierę zaczął śpiewając w grupie Watabah. Potem był wokalistą w Studio Piosenki ZAKR. Następnie występował z Teatrem w Targówku i w grupie Victoria Singers. W 1976 roku wziął udział na festiwalu opolskim w Koncercie Debiutów. Dwa lata później wystąpił na festiwalu piosenki International Song Contest w Castlebar w Irlandii. Otrzymał tam nagrodę za interpretację utworu Little Things.

Po nagraniu motywu do serialu "07 zgłoś się" otrzymał propozycję współpracy od Zbigniewa Hołdysa, założyciela zespołu Perfect. W 1983 grupa Perfect została rozwiązana. Grzegorz Markowski występował w tym czasie razem z formacjami Hazard i Samolot. W 1987 roku wydał solową płytę „Kolorowy telewizor”. Dopiero w 1993 roku powrócił do grupy jako wokalista. Stało się to po tym, jak w 1992 Zbigniew Hołdys ostatecznie rozwiązał zespół ze sobą jako liderem.

Filmografia

* 2005 - Solidarność, Solidarność, jako Grzegorz Markowski;
* 2001 - Córa marnotrawna, jako guru;
* 1986 - Maskarada, wykonanie piosenek;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, jako wykonawca piosenki finałowej;

Udźwiękowienie filmów

* 2006 - Fałszerze - powrót Sfory, utwór: Zło;
* 2004 - RH+, utwór: Gdy pojawiłaś się;
* 2001 - Zostać miss, utwór: Miłość rośnie w nas;
* 1998 - Spona, utwory: Chyba, że mnie pocałujesz, Wymyśliłem Ciebie, Jeszcze swój egzamin zdasz;
* 1998 - Ekstradycja 3, utwór: Twoje miasto;
* 1988 - temat muzyczny do filmu W labiryncie;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, utwory: Szalik bordo, Filozofia łu bu du albo poradnik damskiego boksera, Krzyk, Ja kocham Rock;
* 1976 - 1978 - temat muzyczny do filmu 07 zgłoś się;

Dyskografia

* 1987 - Kolorowy telewizor;
* 1997 - udział w nagraniu nowej wersji utworu Moja i twoja nadzieja w akcji pomocy dla powodzian;
* 2007 - Album Grube ryby zespołu Grube ryby - gościnnie w utworze Co się stało z naszą Solidarnością;


Więcej na stronie artysty: Grzegorz Markowski

Wymyśliłem Ciebie - Mika Urbaniak, Grzegorz Markowski tekst

Dzisiaj nagle wymyśliłem Ciebie
Twoje imię zadźwięczało we mnie
Choć tyle innych jest
Wciąż słyszę jego dźwięk

Do mnie mów najłagodniej
Jak tylko Ty potrafisz
I podaj rękę spłoszoną
Szczęściem nagłym

Dla Ciebie usta moje
I ciepło moich dłoni
A potem przyjdą noce
Jak psy wierne pod nasz dom

Jaką drogę, wybierzemy razem
Spłoną wieczór,
W horyzoncie gwiazdom
Ta gwiazda świeci znów
Na jedną z naszych dróg

W oczy patrz najłagodniej
Jak tylko Ty potrafisz
I całuj wargi
Spłoszone szczęściem nagłym

Dla Ciebie usta moje
I ciepło moich dłoni
A potem przyjdą noce
Jak psy wierne pod nasz dom.

M.Urbaniak: For You......


Autor Tekstu: A. Kawa

Kompozytor: G.Markowski, M.urbaniak






czytaj całość


Mika Urbaniak

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Kultowy Lil' Devil - The Cult
    Lil' Devil - The Cult
    liczba odtworzeń: 484
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • I'm Not Okay - My Chemical Romance
  • Gimme a Chance - Oedipus
    Gimme a Chance - Oedipus
    liczba odtworzeń: 1715
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Cars - System of a Down
  • Być Albo Mieć - Dżem
  • Lateralus - Tool
  • Liar - Killer
    Liar - Killer
    liczba odtworzeń: 18
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Tin Soldier Man - The Kinks
  • Apocalyptic - Halestorm
    Apocalyptic - Halestorm
    liczba odtworzeń: 0
    obejrzyj teledysk do ulubionych strona artysty
  • Rain - The Beatles