Eskarock:

tekst utworu

Jest Taki Samotny Dom - Budka Suflera

O Zespole: Zespół powstał w 1974 roku w Lublinie. Skład zespołu: Krzysztof Cugowski, Romuald Lipko, Andrzej Ziółkowski, Tomasz Zeliszewski. Zespół nagrał pierwszą płytę pt. "Cień wielkiej góry", która odniosła ogromny sukces. Po kilku latach od zespołu odszedł Krzysztof Cugowski. Jego zmiennicy wylansowali takie przeboje, jak: "Jolka, Jolka...", czy "Za ostatni grosz".  Po kilku latach Cugowski wrócił do zespołu. Budka Suflera przeżyła kryzys w latach 80-tych, aby później w latach 90-tych powrócić na szczytowe miejsca w listach przebojów. Byli gwiazdami na wielu znanych polskich festiwalach, ich płyty które odnosiły ogromne sukcesy to: "Cisza", "Nic nie boli tak, jak życie", "Bal wszystkich świętych". Obecny skład zespołu to: Krzysztof Cugowski, Romuald Lipko, Mirosław Stępień, Łukasz Pilch, Tomasz Zeliszewski, Anna Patynek, Piotr Kominek.
       

Dyskografia zespołu:
* 1975 - Cień wielkiej góry
* 1976 - Przechodniem byłem między wami
* 1978 - Na brzegu światła
* 1980 - Ona przyszła prosto z chmur
* 1982 - Za ostatni grosz
* 1984 - Czas czekania, czas olśnienia
* 1986 - Giganci tańczą
* 1988 - Ratujmy co się da!!
* 1993 - Cisza
* 1995 - Noc
* 1997 - Nic nie boli, tak jak życie
* 2000 - Bal wszystkich świętych
* 2002 - Mokre oczy
* 2004  -Jest
* 2009 - Zawsze czegoś brak

Więcej na stronie artysty: Budka Suflera

Jest Taki Samotny Dom - Budka Suflera tekst

Uderzył deszcz, wybuchła noc,

Przy drodze pusty dwór,

W katedrach drzew, w przyłbicach gór,

Wagnerowski ton.



Za witraża dziwnym szkłem,

Pustych komnat chłód,

W szary pył rozbity czas,

Martwy, pusty dwór.



Dorzucam drew, bo ogień zgasł,

Ciągle burza trwa,

Nagle feria barw i mnóstwo świec,

Ktoś na skrzypcach gra,

Gotyckie odrzwia chylą się

I skrzypiąc suną w bok

I biała pani płynie z nich

W brylantowej mgle.



Zawirował z nami dwór,

Rudych włosów płomień,

Nad górami lecę, lecę z nią,

Różę trzyma w dłoni.



A po nocy przychodzi dzień,

A po burzy spokój,

Nagle ptaki budzą mnie

Tłukąc się do okien

A po nocy przychodzi dzień,

A po burzy spokój,

Nagle ptaki budzą mnie

Tłukąc się do okien



Znowu szary, pusty dom,

Gdzie schroniłem się

I najmilsza z wszystkich, z wszystkich mi

Na witraża szkle,

Znowu w drogę, w drogę trzeba iść,

W życie się zanurzyć,

Chociaż w ręce jeszcze tkwi

Lekko zwiędła róża...



Lecz po nocy przychodzi dzień,

A po burzy spokój,

Nagle ptaki budzą mnie

Tłukąc się do okien

A po nocy przychodzi dzień,

A po burzy spokój,

Nagle ptaki budzą mnie

Tłukąc się do okien



Autor: Adam Sikorski

Kompozytor: Krzysztof Cugowski, Romuald Lipko

Autor Tekstu: Adam Sikorski

Kompozytor: Romuald Lipko, Krzysztof Cugowski






czytaj całość


Budka Suflera

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Otherwise - Morcheeba
  • The View - Metallica, Lou Reed
  • Show Stopper - Peaches
  • Czas Globalnej Niepogody - Coma
  • Auf Achse - Franz Ferdinand
  • Always There - Greta Van Fleet
    Always There - Greta Van Fleet
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Boiler - Limp Bizkit
  • Eat Me, Drink Me - Marilyn Manson
  • Childhood - Michael Jackson
  • Home Is Such A Lonely Place - Blink 182
    Home Is Such A Lonely Place - Blink 182
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty