Eskarock:

tekst utworu

The Living Daylights - A-HA

O Zespole: A-HA   Grupa powstała w Norwegii w 1982 roku. Jej założycielami byli: Morten Harket, Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy

W 1984 roku ukazał się singiel "Take On Me" z pierwszej płyty zatytułowanej "Hunting High and Low". Do tego utworu powstał również animowany teledysk, który w krótkim czasie stał się przebojem znanym na całym  wiecie.
1985 - ukazuje się płyta "Hunting High and Low",  z której najwiekszym powodzeniem cieszyły się utwory "The Sun Always Shines On TV", "Train Of Thoughts". W tym czasie A-HA koncertuje i umacnia swoją pozycję na listach przebojów. Zespół nagrywa kolejną płytę "Scoundrel Days", na której tez znajduje się mnóstwo hitów między innymi "The Swing Of Things", "I've Been Losing You"i "Cry Wolf". Na zakonczenie trasy koncertowej A-HA otrzymało propozycję napisania piosenki do filmu o nowych przygodach Jamesa Bonda i tak powstał utwór "The Living Daylights".

W 1989 Morten Harket żeni się ze szwedzką modelką i aktorką Camillą Malmquist.
Płyta "East Of The Sun, West Of The Moon" i "Memorial Beach" nie przyniosła już tylu hitów co poprzednie albumy, słychać tam było więcej brzmień rockowych. Przeróbka "Crying In The Rain" znalazła się na listach przebojów. Muzycy jednak postanowili odpocząć od muzyki i zawiesili działalność do 1998 roku.
Gdy zespół nie nagrywał gitarzysta Paul Waaktaay-Savoy założył drugi zespół "Savoy", z którym nagrał płytę. Morten Harket wydał swój debiutancki album, który odniósł znakomity sukces.
W 1998 roku członkowie A-HA zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia Pokojowej Nagrody Nobla gdzie zaprezentowali nową piosenkę "Summer Moved On"  i to wtedy reaktywowała się ponownie grupa A-Ha, która w niezmienionym składzie gra do dziś.
W 2002 roku zespół wyruszył w trasę koncertową i zawitał również do Warszawy.
W 2003 roku wydany został koncertowy album "How Can I Sleep with Your Voice in My Head", na którym znalazło się 14 numerów w wersji Live
Kolejna płyta "Analogue" którą promował singiel "Celice" ukazała się dwa lata później.


 Skład zespołu

    * Morten Harket    śpiew
    * Magne Furuholmen   instrumenty klawiszowe
    * Paul Waaktaar-Savoy   śpiew, gitara

Dyskografia

    * 1985 Hunting High and Low
    * 1986 Scoundrel Days
    * 1988 Stay on These Roads
    * 1990 East of the Sun, West of the Moon
    * 1991 Headlines and Deadlines
    * 1993 Memorial Beach
    * 2000 Minor Earth Major Sky
    * 2002 Lifelines
    * 2003 How Can I Sleep with Your Voice in My Head
    * 2004 THE SINGLES: 1984 - 2004
    * 2005 Analogue
    * 2009 Foot of the Mountain

Więcej na stronie artysty: A-HA

The Living Daylights - A-HA tekst

Hey driver, where're we going
I swear my nerves are showing

Set your hopes up way too high
The living's in the way we die

Comes the morning and the headlights fade away
Hundred thousand people...I'm the one they blame
I've been waiting long for one of us to say
Save the darkness, let it never fade away
In the living daylights

All right, hold on tighter now
It's down, down to the wire

Set your hopes up way too high
The living's in the way we die

Comes the morning and the headlights fade in rain
Hundred thousand changes...everything's the same
I've been waiting long for one of us to say
Save the darkness, let it never fade away
In the living daylights
Comes the morning and the headlights fade away
Hundred thousand people...I'm the one they frame
In the living daylights

The living daylights....
The living daylights...


Autor Tekstu: John Barry, Pal Waaktaar

Kompozytor: John Barry, Pal Waaktaar






czytaj całość


A-HA

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Soul Of A Man - Beck
  • Sand In My Face - 10cc
  • We Exist - Arcade Fire
    We Exist - Arcade Fire
    liczba odtworzeń: 44603
    obejrzyj teledysk do ulubionych strona artysty
  • Magick - Klaxons
  • Easy Livin' - Uriah Heep
    Easy Livin' - Uriah Heep
    liczba odtworzeń: 110
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • End Of The Beginning - Black Sabbath
    End Of The Beginning - Black Sabbath
    liczba odtworzeń: 187
    do ulubionych strona artysty
  • Fields Of Gold - Sting
    Fields Of Gold - Sting
    liczba odtworzeń: 71
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Best Things - Filter
    Best Things - Filter
    liczba odtworzeń: 58
    do ulubionych strona artysty
  • Roots, Rock, Reggae - Bob Marley
    Roots, Rock, Reggae - Bob Marley
    liczba odtworzeń: 264
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Cold Blood - Apocalyptica
    Cold Blood - Apocalyptica
    liczba odtworzeń: 44
    do ulubionych strona artysty