Eskarock:

tekst utworu

Daj Mi Znak - Maciej Silski , Bracia , Grzegorz Markowski

O Zespole: Grzegorz Markowski urodził się 23 września 1953 roku w Józefowie.
Swoją karierę zaczął śpiewając w grupie Watabah. Potem był wokalistą w Studio Piosenki ZAKR. Następnie występował z Teatrem w Targówku i w grupie Victoria Singers. W 1976 roku wziął udział na festiwalu opolskim w Koncercie Debiutów. Dwa lata później wystąpił na festiwalu piosenki International Song Contest w Castlebar w Irlandii. Otrzymał tam nagrodę za interpretację utworu Little Things.

Po nagraniu motywu do serialu "07 zgłoś się" otrzymał propozycję współpracy od Zbigniewa Hołdysa, założyciela zespołu Perfect. W 1983 grupa Perfect została rozwiązana. Grzegorz Markowski występował w tym czasie razem z formacjami Hazard i Samolot. W 1987 roku wydał solową płytę „Kolorowy telewizor”. Dopiero w 1993 roku powrócił do grupy jako wokalista. Stało się to po tym, jak w 1992 Zbigniew Hołdys ostatecznie rozwiązał zespół ze sobą jako liderem.

Filmografia

* 2005 - Solidarność, Solidarność, jako Grzegorz Markowski;
* 2001 - Córa marnotrawna, jako guru;
* 1986 - Maskarada, wykonanie piosenek;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, jako wykonawca piosenki finałowej;

Udźwiękowienie filmów

* 2006 - Fałszerze - powrót Sfory, utwór: Zło;
* 2004 - RH+, utwór: Gdy pojawiłaś się;
* 2001 - Zostać miss, utwór: Miłość rośnie w nas;
* 1998 - Spona, utwory: Chyba, że mnie pocałujesz, Wymyśliłem Ciebie, Jeszcze swój egzamin zdasz;
* 1998 - Ekstradycja 3, utwór: Twoje miasto;
* 1988 - temat muzyczny do filmu W labiryncie;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, utwory: Szalik bordo, Filozofia łu bu du albo poradnik damskiego boksera, Krzyk, Ja kocham Rock;
* 1976 - 1978 - temat muzyczny do filmu 07 zgłoś się;

Dyskografia

* 1987 - Kolorowy telewizor;
* 1997 - udział w nagraniu nowej wersji utworu Moja i twoja nadzieja w akcji pomocy dla powodzian;
* 2007 - Album Grube ryby zespołu Grube ryby - gościnnie w utworze Co się stało z naszą Solidarnością;


Więcej na stronie artysty: Grzegorz Markowski

Daj Mi Znak - Maciej Silski, Bracia, Grzegorz Markowski tekst

Świąteczny czas
Nikt nie musi lękać się
W świąteczny czas
Dobry duch odegna zło i gniew

Pod jednym niebem różni
Możemy razem być w tę noc
Łańcuch rąk obejmie świat
W czas dobrych świąt.

Myśli i słowa
Niech dadzą siłę mi
Bym spojrzał tam, gdzie głód
W koszmar zmienia sny.

To jest świat za Twoim oknem
Tutaj panuje strch i gniew
A wielka rzeka, którą widzisz
To słona rzeka łez

Niech świąteczne dzwony biją
Niczym modlitwy mocny głos
Dziś podziękuj Bogu,
Że dał lepszy los.

Choć nie każdą ziemię w święta skrywa biały śnieg
Okruch dobra w każdym sercu jest
Bez miłości nie masz szans
Spróbuj zmienić biedny świat

Daj im znak, że święta sa już dziś.

Pomóż im
Tyle zła jest wokół nas
Pomóż im
Głodny świat nakarmić czas

Daj im znak, że święta są już dziś.

Świat jest nasz, świat jest nasz, świat jest nasz
Niech usłyszy nas w te święta!
Świat jest nasz...

Autor Tekstu: Bracia, Grzegorz Markowski, Maciej Silski

Kompozytor: Bracia, Grzegorz Markowski, Maciej Silski






czytaj całość


Maciej Silski

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Człowieku Co Się z Tobą Dzieje - Dżem
    Człowieku Co Się z Tobą Dzieje - Dżem
    liczba odtworzeń: 83
    do ulubionych strona artysty
  • Into My Arms - Nick Cave
    Into My Arms - Nick Cave
    liczba odtworzeń: 101
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Victorious - Panic at the Disco
    Victorious - Panic at the Disco
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Black Arabs - Sex Pistols
  • Design For Life - Manic Street Preachers
    Design For Life - Manic Street Preachers
    liczba odtworzeń: 332
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • She Bleeds - EMF
  • O Partyjo - Kukiz i Piersi
  • Jak Słodko Zostać Świrem - Big Cyc
    Jak Słodko Zostać Świrem - Big Cyc
    liczba odtworzeń: 46
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Children Of Bodom - Children of Bodom
    Children Of Bodom - Children of Bodom
    liczba odtworzeń: 12
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Believe - Disturbed
    Believe - Disturbed
    liczba odtworzeń: 41
    tekst utworu do ulubionych strona artysty