Eskarock:

tekst utworu

Daj Mi Znak - Maciej Silski , Bracia , Grzegorz Markowski

O Zespole: Grzegorz Markowski urodził się 23 września 1953 roku w Józefowie.
Swoją karierę zaczął śpiewając w grupie Watabah. Potem był wokalistą w Studio Piosenki ZAKR. Następnie występował z Teatrem w Targówku i w grupie Victoria Singers. W 1976 roku wziął udział na festiwalu opolskim w Koncercie Debiutów. Dwa lata później wystąpił na festiwalu piosenki International Song Contest w Castlebar w Irlandii. Otrzymał tam nagrodę za interpretację utworu Little Things.

Po nagraniu motywu do serialu "07 zgłoś się" otrzymał propozycję współpracy od Zbigniewa Hołdysa, założyciela zespołu Perfect. W 1983 grupa Perfect została rozwiązana. Grzegorz Markowski występował w tym czasie razem z formacjami Hazard i Samolot. W 1987 roku wydał solową płytę „Kolorowy telewizor”. Dopiero w 1993 roku powrócił do grupy jako wokalista. Stało się to po tym, jak w 1992 Zbigniew Hołdys ostatecznie rozwiązał zespół ze sobą jako liderem.

Filmografia

* 2005 - Solidarność, Solidarność, jako Grzegorz Markowski;
* 2001 - Córa marnotrawna, jako guru;
* 1986 - Maskarada, wykonanie piosenek;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, jako wykonawca piosenki finałowej;

Udźwiękowienie filmów

* 2006 - Fałszerze - powrót Sfory, utwór: Zło;
* 2004 - RH+, utwór: Gdy pojawiłaś się;
* 2001 - Zostać miss, utwór: Miłość rośnie w nas;
* 1998 - Spona, utwory: Chyba, że mnie pocałujesz, Wymyśliłem Ciebie, Jeszcze swój egzamin zdasz;
* 1998 - Ekstradycja 3, utwór: Twoje miasto;
* 1988 - temat muzyczny do filmu W labiryncie;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, utwory: Szalik bordo, Filozofia łu bu du albo poradnik damskiego boksera, Krzyk, Ja kocham Rock;
* 1976 - 1978 - temat muzyczny do filmu 07 zgłoś się;

Dyskografia

* 1987 - Kolorowy telewizor;
* 1997 - udział w nagraniu nowej wersji utworu Moja i twoja nadzieja w akcji pomocy dla powodzian;
* 2007 - Album Grube ryby zespołu Grube ryby - gościnnie w utworze Co się stało z naszą Solidarnością;


Więcej na stronie artysty: Grzegorz Markowski

Daj Mi Znak - Maciej Silski, Bracia, Grzegorz Markowski tekst

Świąteczny czas
Nikt nie musi lękać się
W świąteczny czas
Dobry duch odegna zło i gniew

Pod jednym niebem różni
Możemy razem być w tę noc
Łańcuch rąk obejmie świat
W czas dobrych świąt.

Myśli i słowa
Niech dadzą siłę mi
Bym spojrzał tam, gdzie głód
W koszmar zmienia sny.

To jest świat za Twoim oknem
Tutaj panuje strch i gniew
A wielka rzeka, którą widzisz
To słona rzeka łez

Niech świąteczne dzwony biją
Niczym modlitwy mocny głos
Dziś podziękuj Bogu,
Że dał lepszy los.

Choć nie każdą ziemię w święta skrywa biały śnieg
Okruch dobra w każdym sercu jest
Bez miłości nie masz szans
Spróbuj zmienić biedny świat

Daj im znak, że święta sa już dziś.

Pomóż im
Tyle zła jest wokół nas
Pomóż im
Głodny świat nakarmić czas

Daj im znak, że święta są już dziś.

Świat jest nasz, świat jest nasz, świat jest nasz
Niech usłyszy nas w te święta!
Świat jest nasz...

Autor Tekstu: Bracia, Grzegorz Markowski, Maciej Silski

Kompozytor: Bracia, Grzegorz Markowski, Maciej Silski






czytaj całość


Maciej Silski

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Sowing The Seeds Of Love - Tears for Fears
    Sowing The Seeds Of Love - Tears for Fears
    liczba odtworzeń: 175
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Somebody - Depeche Mode
    Somebody - Depeche Mode
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Prócz Ciebie Nic - Krzysztof Kiljański, Kayah
    Prócz Ciebie Nic - Krzysztof Kiljański, Kayah
    liczba odtworzeń: 73
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Cold Shoulder - Adele
  • Spalam Się - Kazik
    Spalam Się - Kazik
    liczba odtworzeń: 668
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • I Don't Dance - Sunrise Avenue
    I Don't Dance - Sunrise Avenue
    liczba odtworzeń: 125
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • You Can't Always Get What You Want - The Rolling Stones
    You Can't Always Get What You Want - The Rolling Stones
    liczba odtworzeń: 756
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Loverboy - You Me At Six
    Loverboy - You Me At Six
    liczba odtworzeń: 281
    obejrzyj teledysk do ulubionych strona artysty
  • Honor Thy Father - Dream Theater
  • (Don't Fear) The Reaper - Blue Öyster Cult
    (Don't Fear) The Reaper - Blue Öyster Cult
    liczba odtworzeń: 96
    do ulubionych strona artysty