Eskarock:

utwory

Wonderful Tonight - Eric Clapton

Wonderful Tonight - Eric Clapton
Gramy to w:
O Zespole: Eric Clapton, ur. 30 marca 1945 Ripley w Anglii – brytyjski kompozytor, wokalista, muzyk rockowy i bluesowy, wirtuoz gitary,członek wielu zespołów rockowych.

Eric Clapton rozpoczął swoją artystyczną karierę w grupie The Yardbirds. Zespół ten opuścił w 1964 roku z powodu zmiany stylu grupy na bardziej popowy. Kolejny zespół w którym próbował swoich sił to grupa Johnego Mayalla - Bluesbreakers, wkrótce stając się w niej czołowym instrumentalistą.
Eric Clapton zdecydował się jednak założyć swoją kapelę, i w 1966 opuścił zespół by założyć słynne blues rockowe trio - supergrupę Cream. I w ten oto sposób Clapton uzyskuje sławę gwiazdy międzynarodowej. Clapton był założycielem również zespołu Blind Faith, a po jego rozpadzie Derek and the Dominos. Po kolejnym rozwiązaniu grupy, muzyk zdecydował się zostać muzykiem solowym. W ciągu ponad 30-letniej solowej działalności piosenkarz nagrywa i koncertuje, stale utrzymując olbrzymią popularność. W ciągu swej długiej kariery Clapton grał muzykę rockową i jazz-rockową w stylach blues rock, rock albumowy, hard rock, pop.

Eric Clapton jest także cenionym instrumentalistą sesyjnym. Uczestniczył w nagraniach takich artystów rockowych jak: Duane Allman, The Band, The Beatles, Chuck Berry, Kate Bush, Ray Charles, Joe Cocker, Phil Collins, Rick Danko, Dr. John, Bob Dylan, Aretha Franklin, George Harrison, Elton John, B.B. King, John Lennon, Cyndi Lauper, Willie Nelson, Christine McVie, Yoko Ono, Lionel Richie, Carlos Santana, Richie Sambora, Rolling Stones, Ringo Starr, Muddy Waters, Roger Waters, The Who, Steve Winwood, Frank Zappa i inni.


Dyskografia

Główne albumy

    * 1970 – Eric Clapton
    * 1973 – Eric Clapton's Rainbow Concert [live]
    * 1974 – 461 Ocean Boulevard
    * 1975 – There's One in Every Crowd
    * 1975 – E.C. Was Here [live]
    * 1976 – No Reason to Cry
    * 1977 – Slowhand
    * 1978 – Backless
    * 1980 – Just One Night [live]
    * 1981 – Another Ticket
    * 1983 – Money and Cigarettes
    * 1984 – Too Much Monkey Business
    * 1985 – Behind the Sun
    * 1986 – August
    * 1989 – Homeboy
    * 1989 – Journeyman
    * 1991 – 24 Nights [live]
    * 1992 – Rush
    * 1992 – Unplugged [live]
    * 1993 – Stages [live]
    * 1994 – From the Cradle
    * 1997 – Live in Montreux
    * 1998 – Pilgrim
    * 2000 – Riding with the King
    * 2001 – Reptile
    * 2002 – Eric Clapton Live
    * 2002 – One More Car, One More Rider [live]
    * 2004 – Me and Mr. Johnson
    * 2004 – 461 Ocean Boulevard Deluxe Edition ([live] from 1974)
    * 2004 – She's So Respectable
    * 2005 – Back home
    * 2006 – The Road To Escondido
    * 2007 – Complete Clapton

Wybrane pozostałe albumy (EP, kompilacje, DVD/CD)

    * 1988 – Crossroads
    * 1999 – Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton
    * 1999 – In Concert: Benefit for Crossroads Centre Antigua
    * 2004 – 20th Century Masters: The Best of Eric Clapton
    * 2004 – Sessions for Robert J.
Więcej: biografia, galeria, teledyski, inne utwory na stronie artysty: Eric Clapton
  • Pretending - Eric Clapton
  • Cocaine - Eric Clapton
    Cocaine - Eric Clapton
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • Gotta Get Over - Eric Clapton
    Gotta Get Over - Eric Clapton
    do ulubionych
  • Kultowy Layla - Eric Clapton
    Layla - Eric Clapton
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • Kultowy I Shot The Sheriff - Eric Clapton
    I Shot The Sheriff - Eric Clapton
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
więcej utworów
Eric Clapton

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Uciekaj - IRA
    Uciekaj - IRA
    liczba odtworzeń: 303
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Nie Mam Czasu Na Seks - Maria Peszek
  • In The Dark - 3 Doors Down
    In The Dark - 3 Doors Down
    liczba odtworzeń: 0
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Gorillaz On My Mind - Gorillaz, Redman
    Gorillaz On My Mind - Gorillaz, Redman
    liczba odtworzeń: 105
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Suffocating Under Words Of Sorrow - Bullet For My Valentine
  • I'm Made Of Wax, Larry, What Are You Made Of? - A Day To Remember
  • Dude (Looks Like a Lady) - Aerosmith
    Dude (Looks Like a Lady) - Aerosmith
    liczba odtworzeń: 1579
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • 15 Step - Radiohead
  • Paranoid Android - Sia
  • Summer Son - Texas
    Summer Son - Texas
    liczba odtworzeń: 32
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty