Eskarock:

utwory

Hunting High And Low - A-HA

Hunting High And Low - A-HA
Gramy to w: Eska Rock
O Zespole: A-HA   Grupa powstała w Norwegii w 1982 roku. Jej założycielami byli: Morten Harket, Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy

W 1984 roku ukazał się singiel "Take On Me" z pierwszej płyty zatytułowanej "Hunting High and Low". Do tego utworu powstał również animowany teledysk, który w krótkim czasie stał się przebojem znanym na całym  wiecie.
1985 - ukazuje się płyta "Hunting High and Low",  z której najwiekszym powodzeniem cieszyły się utwory "The Sun Always Shines On TV", "Train Of Thoughts". W tym czasie A-HA koncertuje i umacnia swoją pozycję na listach przebojów. Zespół nagrywa kolejną płytę "Scoundrel Days", na której tez znajduje się mnóstwo hitów między innymi "The Swing Of Things", "I've Been Losing You"i "Cry Wolf". Na zakonczenie trasy koncertowej A-HA otrzymało propozycję napisania piosenki do filmu o nowych przygodach Jamesa Bonda i tak powstał utwór "The Living Daylights".

W 1989 Morten Harket żeni się ze szwedzką modelką i aktorką Camillą Malmquist.
Płyta "East Of The Sun, West Of The Moon" i "Memorial Beach" nie przyniosła już tylu hitów co poprzednie albumy, słychać tam było więcej brzmień rockowych. Przeróbka "Crying In The Rain" znalazła się na listach przebojów. Muzycy jednak postanowili odpocząć od muzyki i zawiesili działalność do 1998 roku.
Gdy zespół nie nagrywał gitarzysta Paul Waaktaay-Savoy założył drugi zespół "Savoy", z którym nagrał płytę. Morten Harket wydał swój debiutancki album, który odniósł znakomity sukces.
W 1998 roku członkowie A-HA zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia Pokojowej Nagrody Nobla gdzie zaprezentowali nową piosenkę "Summer Moved On"  i to wtedy reaktywowała się ponownie grupa A-Ha, która w niezmienionym składzie gra do dziś.
W 2002 roku zespół wyruszył w trasę koncertową i zawitał również do Warszawy.
W 2003 roku wydany został koncertowy album "How Can I Sleep with Your Voice in My Head", na którym znalazło się 14 numerów w wersji Live
Kolejna płyta "Analogue" którą promował singiel "Celice" ukazała się dwa lata później.


 Skład zespołu

    * Morten Harket    śpiew
    * Magne Furuholmen   instrumenty klawiszowe
    * Paul Waaktaar-Savoy   śpiew, gitara

Dyskografia

    * 1985 Hunting High and Low
    * 1986 Scoundrel Days
    * 1988 Stay on These Roads
    * 1990 East of the Sun, West of the Moon
    * 1991 Headlines and Deadlines
    * 1993 Memorial Beach
    * 2000 Minor Earth Major Sky
    * 2002 Lifelines
    * 2003 How Can I Sleep with Your Voice in My Head
    * 2004 THE SINGLES: 1984 - 2004
    * 2005 Analogue
    * 2009 Foot of the Mountain

Więcej: biografia, galeria, teledyski, inne utwory na stronie artysty: A-HA
Here I am
and within the reach of my hand
she's sound asleep and
she's sweeter now than my wildest dream--
could of seen her.
And I watch her sliping away

But...


Autor Tekstu: Pal Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen, Morten Harket

Kompozytor: Pal Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen, Morten Harket
cały tekst
Hunting High And Low
  • Hunting High And Low - A-HA
    Hunting High And Low - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • Summer Moved On - A-HA
    Summer Moved On - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • The Sun Always Shines On TV - A-HA
    The Sun Always Shines On TV - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • Take On Me - A-HA
    Take On Me - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • The Living Daylights - A-HA
    The Living Daylights - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
więcej utworów
A-HA

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Born Of Frustration - James
  • Głucha Noc - Peja, Slums Attack
    Głucha Noc - Peja, Slums Attack
    liczba odtworzeń: 235
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Qber - System of a Down
  • Bela Lugosi's Dead - Chvrches
    Bela Lugosi's Dead - Chvrches
    liczba odtworzeń: 124
    do ulubionych strona artysty
  • Somebody Rock Me - The Killers, The Clash
  • Fake Your Death - My Chemical Romance
    Fake Your Death - My Chemical Romance
    liczba odtworzeń: 850
    do ulubionych strona artysty
  • Everything - Anouk
    Everything - Anouk
    liczba odtworzeń: 94
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Glamorous - Fergie, Ludacris
    Glamorous - Fergie, Ludacris
    liczba odtworzeń: 40
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Cancer Sign Love - Sorry Boys
  • You Got Me - Crash Kings