Eskarock:

utwory

Take On Me - A-HA

Take On Me - A-HA
Gramy to w: Radio Vox FM
O Zespole: A-HA   Grupa powstała w Norwegii w 1982 roku. Jej założycielami byli: Morten Harket, Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy

W 1984 roku ukazał się singiel "Take On Me" z pierwszej płyty zatytułowanej "Hunting High and Low". Do tego utworu powstał również animowany teledysk, który w krótkim czasie stał się przebojem znanym na całym  wiecie.
1985 - ukazuje się płyta "Hunting High and Low",  z której najwiekszym powodzeniem cieszyły się utwory "The Sun Always Shines On TV", "Train Of Thoughts". W tym czasie A-HA koncertuje i umacnia swoją pozycję na listach przebojów. Zespół nagrywa kolejną płytę "Scoundrel Days", na której tez znajduje się mnóstwo hitów między innymi "The Swing Of Things", "I've Been Losing You"i "Cry Wolf". Na zakonczenie trasy koncertowej A-HA otrzymało propozycję napisania piosenki do filmu o nowych przygodach Jamesa Bonda i tak powstał utwór "The Living Daylights".

W 1989 Morten Harket żeni się ze szwedzką modelką i aktorką Camillą Malmquist.
Płyta "East Of The Sun, West Of The Moon" i "Memorial Beach" nie przyniosła już tylu hitów co poprzednie albumy, słychać tam było więcej brzmień rockowych. Przeróbka "Crying In The Rain" znalazła się na listach przebojów. Muzycy jednak postanowili odpocząć od muzyki i zawiesili działalność do 1998 roku.
Gdy zespół nie nagrywał gitarzysta Paul Waaktaay-Savoy założył drugi zespół "Savoy", z którym nagrał płytę. Morten Harket wydał swój debiutancki album, który odniósł znakomity sukces.
W 1998 roku członkowie A-HA zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia Pokojowej Nagrody Nobla gdzie zaprezentowali nową piosenkę "Summer Moved On"  i to wtedy reaktywowała się ponownie grupa A-Ha, która w niezmienionym składzie gra do dziś.
W 2002 roku zespół wyruszył w trasę koncertową i zawitał również do Warszawy.
W 2003 roku wydany został koncertowy album "How Can I Sleep with Your Voice in My Head", na którym znalazło się 14 numerów w wersji Live
Kolejna płyta "Analogue" którą promował singiel "Celice" ukazała się dwa lata później.


 Skład zespołu

    * Morten Harket    śpiew
    * Magne Furuholmen   instrumenty klawiszowe
    * Paul Waaktaar-Savoy   śpiew, gitara

Dyskografia

    * 1985 Hunting High and Low
    * 1986 Scoundrel Days
    * 1988 Stay on These Roads
    * 1990 East of the Sun, West of the Moon
    * 1991 Headlines and Deadlines
    * 1993 Memorial Beach
    * 2000 Minor Earth Major Sky
    * 2002 Lifelines
    * 2003 How Can I Sleep with Your Voice in My Head
    * 2004 THE SINGLES: 1984 - 2004
    * 2005 Analogue
    * 2009 Foot of the Mountain

Więcej: biografia, galeria, teledyski, inne utwory na stronie artysty: A-HA
Talking away
I don't know what I'm to say
I'll say it anyway
Today's another day
To find you shine away
I'll be coming for your love okay

Chorus:

Take on...


Autor Tekstu: Pal Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen, Morten Harket

Kompozytor: Pal Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen, Morten Harket
cały tekst
Take On Me
  • Hunting High And Low - A-HA
    Hunting High And Low - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • Summer Moved On - A-HA
    Summer Moved On - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • The Sun Always Shines On TV - A-HA
    The Sun Always Shines On TV - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • Take On Me - A-HA
    Take On Me - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • The Living Daylights - A-HA
    The Living Daylights - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
więcej utworów
A-HA

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • For No One - The Beatles
  • Dark Necessities - Red Hot Chili Peppers
    Dark Necessities - Red Hot Chili Peppers
    liczba odtworzeń: 0
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Superhero - Faith No More
    Superhero - Faith No More
    liczba odtworzeń: 13295
    obejrzyj teledysk do ulubionych strona artysty
  • Hammerhead - The Offspring
  • Hit The Road Jack - Acid Drinkers
    Hit The Road Jack - Acid Drinkers
    liczba odtworzeń: 236
    do ulubionych strona artysty
  • Stacja Wolność - Farben Lehre
    Stacja Wolność - Farben Lehre
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Bodyrock - Moby
    Bodyrock - Moby
    liczba odtworzeń: 38
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Tracy's Flaw - Skunk Anansie
  • Teardrop - Massive Attack
    Teardrop - Massive Attack
    liczba odtworzeń: 6
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Illuminati - Fatboy Slim, Bootsy Colllins
    Illuminati - Fatboy Slim, Bootsy Colllins
    liczba odtworzeń: 89
    tekst utworu do ulubionych strona artysty