Eskarock:

utwory

Forever Not Yours - A-HA

Forever Not Yours - A-HA
Gramy to w: Eska Rock
O Zespole: A-HA   Grupa powstała w Norwegii w 1982 roku. Jej założycielami byli: Morten Harket, Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy

W 1984 roku ukazał się singiel "Take On Me" z pierwszej płyty zatytułowanej "Hunting High and Low". Do tego utworu powstał również animowany teledysk, który w krótkim czasie stał się przebojem znanym na całym  wiecie.
1985 - ukazuje się płyta "Hunting High and Low",  z której najwiekszym powodzeniem cieszyły się utwory "The Sun Always Shines On TV", "Train Of Thoughts". W tym czasie A-HA koncertuje i umacnia swoją pozycję na listach przebojów. Zespół nagrywa kolejną płytę "Scoundrel Days", na której tez znajduje się mnóstwo hitów między innymi "The Swing Of Things", "I've Been Losing You"i "Cry Wolf". Na zakonczenie trasy koncertowej A-HA otrzymało propozycję napisania piosenki do filmu o nowych przygodach Jamesa Bonda i tak powstał utwór "The Living Daylights".

W 1989 Morten Harket żeni się ze szwedzką modelką i aktorką Camillą Malmquist.
Płyta "East Of The Sun, West Of The Moon" i "Memorial Beach" nie przyniosła już tylu hitów co poprzednie albumy, słychać tam było więcej brzmień rockowych. Przeróbka "Crying In The Rain" znalazła się na listach przebojów. Muzycy jednak postanowili odpocząć od muzyki i zawiesili działalność do 1998 roku.
Gdy zespół nie nagrywał gitarzysta Paul Waaktaay-Savoy założył drugi zespół "Savoy", z którym nagrał płytę. Morten Harket wydał swój debiutancki album, który odniósł znakomity sukces.
W 1998 roku członkowie A-HA zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia Pokojowej Nagrody Nobla gdzie zaprezentowali nową piosenkę "Summer Moved On"  i to wtedy reaktywowała się ponownie grupa A-Ha, która w niezmienionym składzie gra do dziś.
W 2002 roku zespół wyruszył w trasę koncertową i zawitał również do Warszawy.
W 2003 roku wydany został koncertowy album "How Can I Sleep with Your Voice in My Head", na którym znalazło się 14 numerów w wersji Live
Kolejna płyta "Analogue" którą promował singiel "Celice" ukazała się dwa lata później.


 Skład zespołu

    * Morten Harket    śpiew
    * Magne Furuholmen   instrumenty klawiszowe
    * Paul Waaktaar-Savoy   śpiew, gitara

Dyskografia

    * 1985 Hunting High and Low
    * 1986 Scoundrel Days
    * 1988 Stay on These Roads
    * 1990 East of the Sun, West of the Moon
    * 1991 Headlines and Deadlines
    * 1993 Memorial Beach
    * 2000 Minor Earth Major Sky
    * 2002 Lifelines
    * 2003 How Can I Sleep with Your Voice in My Head
    * 2004 THE SINGLES: 1984 - 2004
    * 2005 Analogue
    * 2009 Foot of the Mountain

Więcej: biografia, galeria, teledyski, inne utwory na stronie artysty: A-HA
Hold me tight, this is a lonely night
And I've hurt you babe, 'cause you're my light
Make me strong, just like you make me weak
And your hands reach out for me
Even in your...


Autor Tekstu: Magne Furuholmen, Morten Harket, Ole Sverre Olsen

Kompozytor: Magne Furuholmen, Morten Harket, Ole Sverre Olsen
cały tekst
Forever Not Yours
  • Hunting High And Low - A-HA
    Hunting High And Low - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • Summer Moved On - A-HA
    Summer Moved On - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • The Sun Always Shines On TV - A-HA
    The Sun Always Shines On TV - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • Take On Me - A-HA
    Take On Me - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • The Living Daylights - A-HA
    The Living Daylights - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
więcej utworów
A-HA

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Futurology - Manic Street Preachers
    Futurology - Manic Street Preachers
    liczba odtworzeń: 3462
    do ulubionych strona artysty
  • 100 Dni - Saluminesia
    100 Dni - Saluminesia
    liczba odtworzeń: 300
    do ulubionych strona artysty
  • I Promise - Radiohead
    I Promise - Radiohead
    liczba odtworzeń: 0
    obejrzyj teledysk do ulubionych strona artysty
  • Fire - Kasabian
    Fire - Kasabian
    liczba odtworzeń: 3692
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Porch - Pearl Jam
  • Valerie - The Zutons
    Valerie - The Zutons
    liczba odtworzeń: 5
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Sabateurs - Sabaton
  • Kultowy Twist And Shout - The Beatles
    Twist And Shout - The Beatles
    liczba odtworzeń: 261
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • This Is The Day - The The
  • Skyfall - Adele
    Skyfall - Adele
    liczba odtworzeń: 4092
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty