Eskarock:

utwory

The Sun Always Shines On TV - A-HA

The Sun Always Shines On TV - A-HA
Gramy to w:
O Zespole: A-HA   Grupa powstała w Norwegii w 1982 roku. Jej założycielami byli: Morten Harket, Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy

W 1984 roku ukazał się singiel "Take On Me" z pierwszej płyty zatytułowanej "Hunting High and Low". Do tego utworu powstał również animowany teledysk, który w krótkim czasie stał się przebojem znanym na całym  wiecie.
1985 - ukazuje się płyta "Hunting High and Low",  z której najwiekszym powodzeniem cieszyły się utwory "The Sun Always Shines On TV", "Train Of Thoughts". W tym czasie A-HA koncertuje i umacnia swoją pozycję na listach przebojów. Zespół nagrywa kolejną płytę "Scoundrel Days", na której tez znajduje się mnóstwo hitów między innymi "The Swing Of Things", "I've Been Losing You"i "Cry Wolf". Na zakonczenie trasy koncertowej A-HA otrzymało propozycję napisania piosenki do filmu o nowych przygodach Jamesa Bonda i tak powstał utwór "The Living Daylights".

W 1989 Morten Harket żeni się ze szwedzką modelką i aktorką Camillą Malmquist.
Płyta "East Of The Sun, West Of The Moon" i "Memorial Beach" nie przyniosła już tylu hitów co poprzednie albumy, słychać tam było więcej brzmień rockowych. Przeróbka "Crying In The Rain" znalazła się na listach przebojów. Muzycy jednak postanowili odpocząć od muzyki i zawiesili działalność do 1998 roku.
Gdy zespół nie nagrywał gitarzysta Paul Waaktaay-Savoy założył drugi zespół "Savoy", z którym nagrał płytę. Morten Harket wydał swój debiutancki album, który odniósł znakomity sukces.
W 1998 roku członkowie A-HA zostali zaproszeni na uroczystość wręczenia Pokojowej Nagrody Nobla gdzie zaprezentowali nową piosenkę "Summer Moved On"  i to wtedy reaktywowała się ponownie grupa A-Ha, która w niezmienionym składzie gra do dziś.
W 2002 roku zespół wyruszył w trasę koncertową i zawitał również do Warszawy.
W 2003 roku wydany został koncertowy album "How Can I Sleep with Your Voice in My Head", na którym znalazło się 14 numerów w wersji Live
Kolejna płyta "Analogue" którą promował singiel "Celice" ukazała się dwa lata później.


 Skład zespołu

    * Morten Harket    śpiew
    * Magne Furuholmen   instrumenty klawiszowe
    * Paul Waaktaar-Savoy   śpiew, gitara

Dyskografia

    * 1985 Hunting High and Low
    * 1986 Scoundrel Days
    * 1988 Stay on These Roads
    * 1990 East of the Sun, West of the Moon
    * 1991 Headlines and Deadlines
    * 1993 Memorial Beach
    * 2000 Minor Earth Major Sky
    * 2002 Lifelines
    * 2003 How Can I Sleep with Your Voice in My Head
    * 2004 THE SINGLES: 1984 - 2004
    * 2005 Analogue
    * 2009 Foot of the Mountain

Więcej: biografia, galeria, teledyski, inne utwory na stronie artysty: A-HA
  • Hunting High And Low - A-HA
    Hunting High And Low - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • Summer Moved On - A-HA
    Summer Moved On - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
  • The Sun Always Shines On TV - A-HA
    The Sun Always Shines On TV - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • Take On Me - A-HA
    Take On Me - A-HA
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • The Living Daylights - A-HA
    The Living Daylights - A-HA
    tekst utworu do ulubionych
więcej utworów
A-HA

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Sobie i Wam - Katarzyna Nosowska, Krzysztof Zalewski , Organek, Igo
    Sobie i Wam - Katarzyna Nosowska, Krzysztof Zalewski , Organek, Igo
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Take This Life - In Flames
  • It's Been Awhile - Staind
    It's Been Awhile - Staind
    liczba odtworzeń: 76
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Stripped - Depeche Mode
    Stripped - Depeche Mode
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Wyspa, Drzewo, Zamek - Perfect
    Wyspa, Drzewo, Zamek - Perfect
    liczba odtworzeń: 2317
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Goldeneye - Tina Turner
    Goldeneye - Tina Turner
    liczba odtworzeń: 0
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Shelter - The XX
  • Blasphemous Rumours - Depeche Mode
  • Last Night I Had The Strangest Dream - Simon & Garfunkel
    Last Night I Had The Strangest Dream - Simon & Garfunkel
    liczba odtworzeń: 21
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Lies Greed Misery - Linkin Park