Włącz radio Eska ROCK rozwiń
Eskarock:

Artysta, gwiazda, wykonawca, grupa, zespół

  • Wcale Mi Się Słowa Nie Posplątywały - Edyta Bartosiewicz, Wojciech Waglewski
  • Wszyscy Muzycy To Wojownicy - Abradab, Wojciech Waglewski, Maciej Maleńczuk
    Wszyscy Muzycy To Wojownicy - Abradab , Wojciech Waglewski , Maciej Maleńczuk
    tekst utworu do ulubionych
więcej utworów
Maciej Maleńczuk


Wojciech Waglewski: biografia, opis, informacje

Wojciech Waglewski urodził się 21 kwietnia 1953 w Nowym Sączu.

Początkowo grał w warszawskim klubie studenckim Alfa. Za namową Zbigniewa Hołdysa, trafił do klubu Medyk. Na początku lat 70. na krótko Waglewski związał się z Michałem Urbaniakiem, współtworzył również zespoły Zen i Nirwana. Jednocześnie jako muzyk sesyjny brał udział w nagraniu wielu płyt. Muzyczną karierę przerwało wcielenie Waglewskiego w 1978 roku do wojska.  latach 1982-1983 wziął udział w sesji I Ching. W 1984 roku powstała grupa Morawski Waglewski Nowicki Hołdys. W roku 1985 w radio pojawiły się nagrania zapowiadane jako "Morawski Waglewski Nowicki Hołdys bez Hołdysa", które następnie zaczęto sygnować inicjałami lidera, Wojtka Waglewskiego. W ten sposób w mediach rozpoczął funkcjonowanie zespół Voo Voo. Waglewski kontynuował tez swoja działalność solową. Komponował muzykę teatralną i filmową, z czego część ukazała się na płytach.Współpracował z takimi artystami jak Raz, Dwa, Trzy, Kazik, T.Love, Martyna Jakubowicz, Renata Przemyk, Lech Janerka, Edyta Bartosiewicz, Atrakcyjny Kazimierz, Justyna Steczkowska, Antonina Krzysztoń, Natalia Korczakowska, Kayah, Maria Peszek czy AbradAb. Waglewski występował m.in. z Tomaszem Stańko, Maciejem Maleńczukiem, Mateuszem Pospieszalskim, Maciejem Sobczakiem, Bartkiem "Borutą" Łęczyckim.

Dyskografia

 Dyskografia solowa

    * 1991 - Waglewski Gra-żonie
    * 1998 - Muzyka od środka (muzyka do filmu Kroniki domowe)
    * 2006 - Jasne błękitne okna (muzyka do filmu Jasne błękitne okna)
    * 2007 - Koledzy – wspólnie z Maciejem Maleńczukiem
    * 2007 - Muzyka filmowa – kompilacja
    * 2008 - Męska muzyka – wspólnie z synami: Fiszem i Emade
    * 2010 - Wagiel & Mateo - Koncert - z Mateuszem Pospieszalskim

W ramach Voo Voo

    * "Voo Voo" (1986)
    * "Koncert" (1987)
    * "Sno-powiązałka"(1987)
    * "Małe Wu Wu" (1988)
    * "Z środy na czwartek" (1989)


Muzyka filmowa

    * 1983 - Stan wewnętrzny – wykonanie muzyki (zespół I Ching)
    * 1985 - Tanie pieniądze – wykonanie muzyki
    * 1986 - Trio – muzyka
    * 1990 - Seszele – muzyka
    * 1992 - Enak – wykonanie muzyki
    * 1993 - Gorący czwartek – wykonanie muzyki
    * 1997 - Farba – wykonanie muzyki (gitara elektryczna)
    * 1997 - Kroniki domowe – muzyka, wykonanie muzyki
    * 2000 - Człowiek wózków – muzyka, wykonanie muzyki (gitary, teksty i wykonanie piosenek)
    * 2000 - Strefa ciszy – muzyka
    * 2004 - Trzeci – muzyka
    * 2006 - Jasne błękitne okna – muzyka, wykonanie muzyki (gitary)
    * 2006 - Trójka do wzięcia – muzyka, wykonanie muzyki
    * 2010 - Taniec śmierci. Sceny z Powstania Warszawskiego – muzyka

Nagrody i wyróżnienia [edytuj]

    * 1994 – Fryderyki 1994 – kompozytor
    * 1995 – Paszport Polityki
    * 2005 – Fryderyki 2005 – produkcja
    * 2007 – nominacja do nagrody im. Mateusza Święcickiego za całokształt twórczości
    * 2008 – Fryderyki 2008 – Kompozytor Roku
    * 2009 – Nagroda Super Lodołamacza w konkursie Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych – na szczeblu regionalnym.



czytaj całość

Inne utwory z bazy muzycznej Eskirock

  • Nowy Living On The 110 - Prophets Of Rage
    Living On The 110 - Prophets Of Rage
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Amsterdam - Nothing But Thieves
  • Nowy Run For Cover - The Killers
    Run For Cover - The Killers
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Champion - Fall Out Boy
    Champion - Fall Out Boy
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Mów Do Mnie - Snowman
    Mów Do Mnie - Snowman
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Strzał - Jamal
    Strzał - Jamal
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy All In One Night - Stereophonics
    All In One Night - Stereophonics
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Nowy Complicated - David Guetta, Dimitri Vegas, Kiiara, Like Mike
    Complicated - David Guetta, Dimitri Vegas, Kiiara, Like Mike
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Gotta Get a Grip - Mick Jagger
    Gotta Get a Grip - Mick Jagger
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy England Lost - Mick Jagger
    England Lost - Mick Jagger
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty