• (Don't Fear) The Reaper - Blue Öyster Cult
    (Don't Fear) The Reaper - Blue Öyster Cult
    do ulubionych
więcej utworów
Blue Öyster Cult


Blue Öyster Cult: biografia, opis, informacje

Blue Öyster Cult - amerykańska grupa muzyczna, założona w Long Island w Nowym Jorku. Zespół powstał na bazie innego zespołu, który nazywał się Soft White Underbelly. Działał on w latach 1967 - 1969. Już debiutanckim albumem zdobyli sobie uznanie, co pozwoliło im koncertować razem z Byrds, Alice'm Cooperem oraz z Mahavishnu Orchestra. Muzyka, którą prezentowali była bardzo luźno rozumianym rockiem klasycznym, do którego wkradały się elementy psychodeliczne, progresywne, czasami też jazzowe czy heavy metalowe. Zespól znany jest z kilku hitów. Przede wszystkim "(Don’t Fear) The Reaper" z albumu "Agents of Fortune". Został on napisany, a także zaśpiewany nie przez głównego wokalistę - Eric’a Bloom’a, tylko przez gitarzystę prowadzącego Buck’a Dharma. Innymi powszechnie znanymi utworami są "Burnin For You" z albumu "Fire of Unknown Origin", "Godzilla" z albumu "Spectres" oraz "Astronomy" z albumu "Imaginos".
Dyskografia:
* (1972) Blue Öyster Cult
* (1973) Tyranny and Mutation
* (1974) Secret Treaties
* (1975) On Your Feet or on Your Knees - Live
* (1976) Agents of Fortune
* (1977) Spectres
* (1978) Some Enchanted Evening - Live
* (1979) Mirrors
* (1980) Cultösaurus Erectus
* (1981) Fire of Unknown Origin
* (1982) Extraterrestrial Live - Live
* (1983) The Revölution by Night
* (1986) Club Ninja
* (1988) Imaginos
* (1990) Career of Evil: The Metal Years
* (1992) Bad Channels Soundtrack
* (1998) Heaven Forbid
* (2001) Curse of the Hidden Mirror
* (2002) A Long Day’s Night - Live


czytaj całość

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Nowy Mieszkam w Polsce - Kult
    Mieszkam w Polsce - Kult
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy My way, soon - Greta Van Fleet
    My way, soon - Greta Van Fleet
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy GŁOS - Perfect
    GŁOS - Perfect
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Shot in the dark - AC/DC
    Shot in the dark - AC/DC
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Rycerz Maryi - Maciej Maleńczuk
    Rycerz Maryi - Maciej Maleńczuk
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy SHE'S SO HIGH - Tal Bachman
    SHE'S SO HIGH - Tal Bachman
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy TROUBLE'S COMING - Royal Blood
    TROUBLE'S COMING - Royal Blood
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Urwana melodia - Robert Cichy
    Urwana melodia - Robert Cichy
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nie mam czasu, bo oglądam seriale - Kazik
    Nie mam czasu, bo oglądam seriale - Kazik
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Somebody that I used to know - Three Days Grace
    Somebody that I used to know - Three Days Grace
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty