• Pretending - Eric Clapton
  • Cocaine - Eric Clapton
    Cocaine - Eric Clapton
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • Gotta Get Over - Eric Clapton
    Gotta Get Over - Eric Clapton
    do ulubionych
  • Kultowy Layla - Eric Clapton
    Layla - Eric Clapton
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
  • Kultowy I Shot The Sheriff - Eric Clapton
    I Shot The Sheriff - Eric Clapton
    obejrzyj teledysk tekst utworu do ulubionych
więcej utworów
Eric Clapton


Eric Clapton: biografia, opis, informacje

Eric Clapton, ur. 30 marca 1945 Ripley w Anglii – brytyjski kompozytor, wokalista, muzyk rockowy i bluesowy, wirtuoz gitary,członek wielu zespołów rockowych.

Eric Clapton rozpoczął swoją artystyczną karierę w grupie The Yardbirds. Zespół ten opuścił w 1964 roku z powodu zmiany stylu grupy na bardziej popowy. Kolejny zespół w którym próbował swoich sił to grupa Johnego Mayalla - Bluesbreakers, wkrótce stając się w niej czołowym instrumentalistą.
Eric Clapton zdecydował się jednak założyć swoją kapelę, i w 1966 opuścił zespół by założyć słynne blues rockowe trio - supergrupę Cream. I w ten oto sposób Clapton uzyskuje sławę gwiazdy międzynarodowej. Clapton był założycielem również zespołu Blind Faith, a po jego rozpadzie Derek and the Dominos. Po kolejnym rozwiązaniu grupy, muzyk zdecydował się zostać muzykiem solowym. W ciągu ponad 30-letniej solowej działalności piosenkarz nagrywa i koncertuje, stale utrzymując olbrzymią popularność. W ciągu swej długiej kariery Clapton grał muzykę rockową i jazz-rockową w stylach blues rock, rock albumowy, hard rock, pop.

Eric Clapton jest także cenionym instrumentalistą sesyjnym. Uczestniczył w nagraniach takich artystów rockowych jak: Duane Allman, The Band, The Beatles, Chuck Berry, Kate Bush, Ray Charles, Joe Cocker, Phil Collins, Rick Danko, Dr. John, Bob Dylan, Aretha Franklin, George Harrison, Elton John, B.B. King, John Lennon, Cyndi Lauper, Willie Nelson, Christine McVie, Yoko Ono, Lionel Richie, Carlos Santana, Richie Sambora, Rolling Stones, Ringo Starr, Muddy Waters, Roger Waters, The Who, Steve Winwood, Frank Zappa i inni.


Dyskografia

Główne albumy

    * 1970 – Eric Clapton
    * 1973 – Eric Clapton's Rainbow Concert [live]
    * 1974 – 461 Ocean Boulevard
    * 1975 – There's One in Every Crowd
    * 1975 – E.C. Was Here [live]
    * 1976 – No Reason to Cry
    * 1977 – Slowhand
    * 1978 – Backless
    * 1980 – Just One Night [live]
    * 1981 – Another Ticket
    * 1983 – Money and Cigarettes
    * 1984 – Too Much Monkey Business
    * 1985 – Behind the Sun
    * 1986 – August
    * 1989 – Homeboy
    * 1989 – Journeyman
    * 1991 – 24 Nights [live]
    * 1992 – Rush
    * 1992 – Unplugged [live]
    * 1993 – Stages [live]
    * 1994 – From the Cradle
    * 1997 – Live in Montreux
    * 1998 – Pilgrim
    * 2000 – Riding with the King
    * 2001 – Reptile
    * 2002 – Eric Clapton Live
    * 2002 – One More Car, One More Rider [live]
    * 2004 – Me and Mr. Johnson
    * 2004 – 461 Ocean Boulevard Deluxe Edition ([live] from 1974)
    * 2004 – She's So Respectable
    * 2005 – Back home
    * 2006 – The Road To Escondido
    * 2007 – Complete Clapton

Wybrane pozostałe albumy (EP, kompilacje, DVD/CD)

    * 1988 – Crossroads
    * 1999 – Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton
    * 1999 – In Concert: Benefit for Crossroads Centre Antigua
    * 2004 – 20th Century Masters: The Best of Eric Clapton
    * 2004 – Sessions for Robert J.



czytaj całość

ESKA ROCK - najnowsze hity

  • Nowy South of the Border (Cheat Codes Remix) - Ed Sheeran, Camila Cabello, Cardi B
    South of the Border (Cheat Codes Remix) - Ed Sheeran, Camila Cabello, Cardi B
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Nowy Cyrk - Edyta Bartosiewicz
    Cyrk - Edyta Bartosiewicz
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy History Of Violence - Theory Of A Deadman
    History Of Violence - Theory Of A Deadman
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Nowy Can You Hear Me - Korn
    Can You Hear Me - Korn
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Nowy Bez słów - VHS
    Bez słów - VHS
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Sprzedawca jutra - Pidżama Porno
    Sprzedawca jutra - Pidżama Porno
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Lonely - Jonas Brothers, Diplo
    Lonely - Jonas Brothers, Diplo
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Nowy All Star (Breathe Carolina rex) - Smash Mouth
    All Star (Breathe Carolina rex) - Smash Mouth
    liczba odtworzeń: 0
    do ulubionych strona artysty
  • Nowy Schematy - Modern Lies
    Schematy - Modern Lies
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty
  • Nowy Always There - Greta Van Fleet
    Always There - Greta Van Fleet
    liczba odtworzeń: 0
    tekst utworu do ulubionych strona artysty